A fost un apropiat al Patriarhului Teoctist, alături de care a călătorit pe drumurile Botoșanilor. Așa a prins drag de aceste meleaguri care i-au dat ortodoxiei pe Părintele Paisie Olaru, Părintele Ilie Cleopa, Părintele Ioan Iacob Hozevitul, dar si PF Teoctist.
Începând cu ziua de 25 aprilie 2011, actualul Mitropolit al Moldovei și Bucovinei este Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut la data de 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi – județul Arges, din părinții Constantin și Teofana, într-o familie cu șapte copii, din care patru aveau să intre în monahism.
A efectuat stagiul militar intre 1979 - 1980, după care a intrat în monahism la Schitul Crasna – județul Prahova, in 1984, primind numele de Teofan.
Din anul 2000, după trecerea la cele veșnice a IPS Nestor Vornicescu, a devenit arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În septembrie 2007, după trecerea la Domnul a PF Patriarh Teoctist, IPS Mitropolit Teofan a fost desemnat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane candidat pentru scaunul de Patriarh, dar a renunțat după primul tur al alegerilor.
A urmat Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris (1986 - 1990), obținând titlul de Doctor în Teologie cu lucrarea: La divino-humanité du Christ et la deification de l`homme dans l`oevre du Saint Maximele Confesseur, calificativul obținut fiind Summa cum laude.
Autor de articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, in domenii ca: teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc.
"Încă de prin anii ’90 sau ’91, când am participat pentru prima data la hramul Mănăstirii Vorona, însoțindu-l pe Părintele Patriarh Teoctist, în locul în care îi era atât de drag, am început a cunoaște această zonă, acest oraș, în care la 3, 4, 5 ani, tot însoțindu-l pe Părintele Patriarh Teoctist cu alte prilejuri, am revenit cu drag, încât m-am simțit în oraș, în mănăstirile județului și în parohiile mai mari sau mai mici, m-am simțit că acasă, cum zice românul, pentru că am văzut frunți, inimi și mai ales suflete asemănătoare celor din satul meu, un sat de munte, și am recunoscut aceeași evlavie pentru dreapta credință, aceeași seninătate în ciuda norilor care mai încrețesc frunțile noastre, aceeași atitudine de răbdare în mișcare, adică nu pentru a ceda în față greutăților și pentru a aștepta momentul potrivit, ca ele să fie depășite prin harul lui Dumnezeu și prin stăruința personală", spunea IPS Teofan pe 25 aprilie 2011, la Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
O parohie din Protopopiatul Dorohoi face pregătiri pentru colinde
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Declarația zilei 1 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 01, 2024
Oana Sava
Nov 01, 2024
Rapid și-a luat revanșa în Cupa României: FC Botoșani, învinsă pe teren propriu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024