Fotografiile postate în mediul online cu familia din localitatea Gorbănești, din județul Botoșani, au șocat și revoltat deopotrivă mulți oameni. Daniel Câșlariu, reprezentantul Grupului Civic, a aflat despre situația acestei familii și a mers la locul care se presupune că ar fi căminul în care cresc cei șase copii.
Pe mamă o cheamă Anca Pintilie și are până în 35 de ani. Copiii sunt făcuți cu același bărbat (foto jos) care pare a fi de-o vârstă cu ea și care lucrează cu ziua prin sat, la construcții de fântâni. Ambii sunt cu un nivel de educație scăzut, dovadă și condițiile în care își cresc copiii.
Bărbatul ar fi muncit o vreme și prin străinătate însă cu banii câștigați ar fi cumpărat lucruri inutile, nefiind capabil să ia decizii pentru susținerea propriei familii.
Familia Pintilie are șase copilași, dintre care doi la școală și trei la grădiniță.
Băieții au vârste de 9, 4, 3 și 2 ani, iar fetițele sunt de 7 ani, cea mare, iar cea mică are doar două săptămâni.
Din păcate, ei sunt nevoiți să doarmă toți în una dintre camere, unde vântul trece foarte ușor.
”Am reușit să mergem la ei să le ducem câteva produse și hăinuțe pe care dv le-ați donat și vă mulțumim. Fac un apel disperat la bunătatea dumneavoastră și vă rog din suflet să faceți un efort să îi ajutăm pe acești sărmani să intre în iarnă cât de cât bine”,
Daniel Câșlariu, Asociația Grup Civic
Povestea acestei familii a trecut granițele județului, dar și ale României. Botoșăneni care au rămas acasă au donat bani tânărului Daniel Câșlariu care a comandat deja scândură pentru a podi tavanul casei. Alții au cumpărat coșuri întregi de alimente de la hypermarketurile din oraș și le-au trimis acestei familii, tot prin intermediul lui Daniel Câșlariu.
Un botoșănean care se află în străinătate la muncă, și-a exprimat dorința de a dona 2.000 de euro, în două tranșe, pentru achiziția de materiale de construcție și aducerea casei la un nivel de normalitate.
Daniel Câșlariu susține că a rămas pur și simplu fără cuvinte în fața valului de mesaje pe care l-a primit de la tot felul de oameni din Botoșani sau din străinătate pentru a ajuta familiile pe care le-a popularizat în ultima perioadă pe rețele de socializare.
Anca Pintilie a născut un copil, apoi pe al doilea, al treilea și a ajuns la șase. Într-o casă improprie din toate punctele de vedere. Cu găuri în loc de geamuri, cu pereții din chirpici, fără dulapuri, fără niciun fel de condiție. A dat naștere unor copii condamnați la sărăcie în primii ani de viață și care probabil, în condițiile actuale, nu vor aduce un plus valoare societății.
Paradoxal, în vremuri în care natalitatea este la pământ și se înregistrează cea mai mică populație școlară din ultimii 30 de ani.
În trecut, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani derula tot felul de campanii prin care erau distribuite gratuit tratamente contraceptive. În prezent, s-a renunțat la aceste programe. Statul, prin nicio instituție, nu poate impune unei femei precum Anca Pintilie să apeleze la un sterilet, spre exemplu.
„Introducerea steriletului este o opțiune personală, nu poți impune cuiva să facă lucrul acesta. Aici este vorba despre educația pe care o poți face, dl doctor Cornel Saradan mai face educația sănătății, mai merge prin comune, inclusiv la școli ca să educe copiii pentru viitor, ca să știe să se protejeze. Dar așa să mă duc să oblig, mergi și renunță la o parte din organismul tău, nu există, nu cred că există”,
Teodor Feraru, director executiv DSP
Medicul pediatru Tamara Ciofu care este și parlamentar deopotrivă a trecut prin multe comune ale județului în acestă vară și a întâlnit tot felul de cazuri, în care femei mai puțin norocoase nasc foarte mulți copii.
Mame care au peste 3 copii și nu sunt asigurate în virtutea faptului că beneficiază de ajutor social, în vremuri în care toată lumea așteaptă soluții de la asociațiile neguvernamentale.
„Femeile acestea care nu sunt asigurate, nu au nici bărbați și nu sunt nici co-asigurate pe asigurarea soților care lucrează, pur și simplu nu se regăsesc nicăieri în cadrul caselor de sănătate. Am solicitat consilierilor de la București să găsim soluții să le asigurăm medical, să le putem trimite la controale”,
medicul Tamara Ciofu, deputat PSD
Medicul botoșănean susține că a făcut săptămâna aceasta o interpelare prin care a solicitat ministerului Sănătății să verifice prin DSP-uri câte persoane în perioade fertile și care trăiesc la limita subzistenței sunt înregistrate la nivelul județului.
„Există posibilitatea adăugării în legea sănătății, în special în segmentul pentru asigurarea de sănătate, să introducem și aceste mame care au născut mulți copii și care sunt singure, care sunt cu un retard mental, care sunt în zone unde nu sunt medici de familie”,
medicul Tamara Ciofu, deputat PSD
De asemenea, în cazuri precum cel de față, se poate interveni chiar cu tratamente contraceptive, altele decât steriletul și care sunt mai puțin invazive.
„Noi încercăm pentru că trebuie avut grijă. Este o chestiune care ține de drepturile omului. Nu poți să intervii violent în viața cuiva. În același timp, implantarea acestui sterilet trebuie făcută la recomandarea medicului. De aceea, această femeie trebuie întâi de toate protejată medical. Noi trebuie să găsim soluții pentru a o trimite la controale medicale”
medicul Tamara Ciofu, deputat PSD
În fiecare comună, Tamara Ciofu susține că a găsit tot felul de cazuri cu familii vulnerabile, cauzele și specificul fiind diferit de la o persoană la alta și nefiind înregistrat un tipar generalizat.
În toate cazurile numitorul comun este sărăcia. Și lipsa educației.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Politicianul cu cele mai multe intervenții estetice din România este din... Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Sute de mii de oameni au urmărit la televizor meciul FC Botoșani – „U” Cluj
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024