O instituție emblematică a Moldovei, un spațiu care tezaurizează la propriu moștenirea culturală a județului, se confruntă nu doar cu subfinanțarea cruntă, ci și cu un deficit de personal care se acutizează pe zi ce trece.
Muzeul de Istorie Botoșani, Muzeul de Etnografie Botoșani, Casa Memorială ”Nicolae Iorga” Botoșani, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, Muzeul memorial ”George Enescu” Dorohoi, Casa Memorială ”George Enescu” Liveni, Casa memorială ”Ștefan Luchian” Ștefănești, Muzeul de Arheologie Săveni.
Nouă secții în întreg județul gestionează Muzeul Județean de Istorie Botoșani, având la dispoziție mai puțin de 50 de angajați. Spre comparație, rețeaua muzeală a Sucevei dispune de peste 160 de salariați.
După un an de pandemie, în care muzeele au fost închise, iar publicul a luat contact doar în spațiul virtual cu lumea culturală, botoșănenii așteptau ca lucrurile să reintre pe făgașul normal. Însă dincolo de ușile cu greu deschise ale muzeelor, de lucrările de pe simezele galeriilor, de evenimentele organizate ocazional încep să iasă la iveală dificultăți grave în funcționarea secțiilor muzeale.
Potrivit managerului Muzeului Județean Botoșani, Aurel Melniciuc, situația instituției culturale este extrem de dificilă în primul rând din cauza lipsei de personal.
Perioada de pandemie a lăsat în urmă mai puțini oameni: unii au murit, alții au demisionat din pricina salariilor foarte mici. Deficitul de personal își pune amprenta în primul rând asupra activității muzeului, mai ales atunci când vine vorba de specialiști.
”Ne descurcăm foarte greu. Ne-au plecat doi dintre muzeografii cu experiență, erau deja cu gradații aproape maxime. Au plecat la un nivel profesional mult mai bun. Pe zona de arheologie am rămas cu un deficit foarte mare de angajați. Au fost situații în care a trebuit să refuzăm lucrări, care au fost preluate de alte județe. Nu avem acoperit nici necesarul de personal pe toate categoriile de restaurare bunuri culturale. Am reușit să definitivăm concursul pentru restaurator lemn, nu avem însă la ora actuală restaurator ceramică. Ne-a mai plecat o altă colegă conservatoare. Avem și contracte pentru supravegheri arheologice, abia ni s-a aprobat postul de arheolog, dar mai durează două-trei luni până să facem concursul, angajarea”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Subfinanțarea culturii nu reprezintă o noutate în România, însă discrepanțele salariale își spun cuvântul, în condițiile în care în sistemul bugetar există instituții (administrație locală și județeană) unde angajații beneficiază de salarii mult mai mari. De asemenea, s-a ajuns și la un paradox: lucrătorii din muzee nu mai beneficiază de sporul de toxicitate, un spor pe care l-ar primi, însă, mulți dintre salariații din administrație.
”Cultura rămâne, din păcate, subfinanțată din toate punctele de vedere, și al investițiilor, dar și al salarizării personalului. Dacă acest aspect nu va fi remediat la nivel central, lucrurile vor merge foarte prost”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
O soluție ar fi, spune Aurel Melniciuc, aceea ca instituția să fie atestată ca muzeu de importanță națională, fiind deja inițiate demersurile în acest sens.
”Acest lucru ar duce la o creștere cu 15% a salariilor angajaților. Altă soluție în acest moment nu vedem, mai ales în condițiile în care suntem singurii angajați care nu primesc sporul pentru condiții de toxicitate. Chiar dacă ai mei colegi sunt poate cei mai îndreptățiți, pentru că în administrația județeană, locală, angajații iau aceste sporuri, la noi lucrurile au fost blocate de acea Ordonanță 114”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Specialiștii sunt ținuți departe de muzee din cauza salariilor mici. Or lipsa specialiștilor pune în pericol bunul cultural. În lipsa conservării, a restaurării, chiar a supravegherii, obiectele de patrimoniu sunt predispuse degradării, uneori fără șanse de recuperare.
Potrivit managerului Muzeului Județean, instituția are nevoie de un inginer construcții civile. Chiar dacă postul este scos la concurs, nu se înscrie nimeni. Și nu este doar cazul personalului de specialitate. Până și fochiștii aleg posturile în administrație, unde salariul este mult mai motivant.
”Ne-ar ajuta foarte mult în condițiile în care avem șapte clădiri monument istoric, plus investiții reabilitări, avem foarte mult nevoie de acest personal de specialitate. Problema este că nu se înscrie nimeni la concurs din cauza grilei de salarizare care este mult sub ceea ce se practică, de pildă, în administrație. Ne pleacă fochiști, acum ceva timp au plecat la Consiliul Județean, unde salariul era cu 50% mai mare”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Dintr-o organigramă cu 55 de angajați, sunt ocupate 49 de posturi în cele nouă secții ale Muzeului Județean. Asta în condițiile în care, de pildă, în muzeele din județul Suceava activează peste 160 de angajați.
”Situația grea a fost dintotdeauna grea pentru instituțiile de cultură, din punctul de vedere al finanțării. Avem multe posturi vacante la ora actuală, din cauza demisiilor, dar și a faptului că nu reușim să găsim persoane care să vină la salarii foarte mici”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Din păcate, neadaptarea grilei de salarizare la nivel național face ca segmentul cultural să fie unul prost plătit și neinteresant pentru absolvenții de studii superioare sau de studii de specialitate.
Salariile sunt pe aceeași grilă pentru muzeele județene, în schimb la nivel de muzee naționale lucrurile stau puțin mai bine, ”acolo unde s-a reușit, chiar forțând un pic nota, să acorde acele sporuri de condiții vătămătoare”, spune Aurel Melniciuc.
Viitorul nu sună deloc bine, statul nu dă semne de îngrijorare atunci când vine vorba de cultură.
”Deocamdată nu avem altă soluție, doar dacă se face la nivel național o reașezare a grilelor de salarizare. Care din păcate, și așa mici, au fost blocate majorările”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
Procesul atestării ca muzeu de importanță națională este unul de durată, care necesită multă birocrație. Și care, din păcate, nu va rezolva nici el mare lucru. Asta deoarece un procent de 15% în plus la un salariu mic nu va fi cu mult mai motivant.
”Nu este suficient, dar este un pas în plus, pentru colegii noștri merită să facem acest lucru, pe care l-am și demarat deja”,
Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024