Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a angajat cheltuieli importante cu activitatea de iarnă chiar şi înainte de începerea actualului ciclu de ninsori. 1,2 milioane de lei a costat deszăpezirea doar de la începutul sezonului rece şi până la finele lunii decembrie în condiţiile în care nu a fost înregistrată nici o ninsoare serioasă.
Ninge, nu ninge, eşti bun de plată
Potrivit reprezentanţilor
DJDP Botoşani, în lipsa precipitaţiilor, firmele care au contractat activitatea specifică iernii au scos în mai multe rânduri utilajele pe teren pentru a împrăştia material antiderapant. De asemenea, prin contract, instituţia este obligată să respecte normele legale privind asigurarea stării de veghe, în sensul că societăţile în cauză trebuie să aibă permanent pregătiţi angajaţi şi maşini care să intervină în caz de nevoie. Toate aceste activităţi ar fi însemnat 600.000 de lei, la care s-au adăugat alţi 600.000 de lei pentru achiziţionarea de
material antiderapant, din care s-a folosit inclusiv în ianuarie, la începutul acestei săptămâni neajungându-se încă la jumătatea stocurilor.
„Firmele ne trimit rapoarte de activitate zilnice pe care noi le verificăm. În baza rapoartelor finale ei ne facturează la 15 sau 30 de zile”, explică
Sorin Clim, directorul executiv al DJDP Botoşani, procedura de plată. Acesta a adăugat că, decoamdată, nu cunoaşte costurile cu
deszăpezirea din ianuarie, când chiar a început să ningă, întrucât deocamdată nu s-au emis facturi.
Marile firme unite de deszăpezire
Activitatea de iarnă a fost contractată de o asociere formată din SC Transporturi Auto SA, SC Tehnic Asist SRL, SC Cornell’s Floor SRL şi SC Ana Arhitectură & Construcţii SRL.
DJDP Botoşani, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, care îi asigură şi fondurile pentru activitatea de iarnă, a scos în septembrie anul trecut la licitaţie lucrarea
„Întreţinere Drumuri Judeţene pe timp de iarnă 2013 – 2017”. Valoarea estimată a contractului a fost de 27 milioane de lei, licitaţia deschisă, iar criteriul de atribuire l-a constituit preţul cel mai scăzut.
Participanţii la licitaţie au trebuit să aibă o cifră de afaceri medie globală pe anii 2010, 2011 si 2012 de minimum 13,5 milioane de lei.
De asemenea, operatorii economici au trebuit ca în ultimii cinci ani împliniţi la data termenului limită pentru depunerea ofertei să fi avut cel puţin un contract de execuţie pentru lucrări similare cu cea licitată şi a cărui valoare să fie de minim 6,5 milioane lei fără TVA.
Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 6 noiembrie 2013.
(S.B.)
CITEŞTE ŞI:
50 miliarde pentru deszăpezire la firme italiene şi „Regele Asfaltului”
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Ţurcanu îi mai dă una lui Portariuc : Cu 1.000 de miliarde poţi să iei zăpada automat - VIDEO