După 30 de ani, jurnalistul a revenit în locurile pe care le-a vizitat în 1990, în Piaţa Operei din Timişoara, dar și la Ionăşeni, în judeţul Botoşani.
Documentarul "Ne-am ridicat: România, 1989-2019", regia Mihai Dragolea, este un film despre starea actuală a ţării, despre tranziţia României de la comunism la familia de state europene. Povestea pleacă de la experiența în România a jurnalistului scoţian Rupert Wolfe Murray, cel care în ianuarie 1990 găsea o ţară care îşi pornea drumul spre democraţie, cu o populaţie dornică de schimbare.
A observat naşterea unei tinere democraţii şi a dorit să ajute la vindecarea rănilor lăsate de regimul comunist, axându-se pe munca de voluntariat în orfelinatele sistemului.
După 30 de ani Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea şi pentru a înţelege şi mai bine ce s-a petrecut la Revoluţie. Împreună cu prietenul şi fostul său cameraman, Laurenţiu Mihai, jurnalistul a parcurs ţara de la sud la nord şi de la est la vest pentru a înţelege cum au resimţit românii tranziţia.
Au revenit în locurile pe care Rupert le-a vizitat în 1990, în Piaţa Operei din Timişoara unde a început Revoluţia, dar și la Ionăşeni, în judeţul Botoşani, unde a participat la reconstrucţia unui orfelinat, dar şi la Ciugud, cea mai dezvoltată comună din ţară.
Rupert Wolfe-Murray este un jurnalist scoțian născut în urmă cu 55 de ani, în Little London, un mic orășel din Leeds, Yorkshire. A ajuns pentru prima dată în România în 1986, în drum spre China, doar pentru câteva zile. Își amintește că, spre deosebire de alte țări precum Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Austria și Ungaria, unde a făcut autostopul, în România nicio mașină nu a oprit. O altă lume avea să îi apară înainte peste doar patru ani, când a revenit în România.
În ianuarie 1990 a fost însărcinat de "Scotland on Sunday" să scrie despre Revoluția din România.
”Atunci am decis să rămân în România, pentru că a fost totul foarte interesant. Am cunoscut oameni fascinanți și mi-am dat seama că țara asta a fost în comă timp de 45 de ani și abia se trezea. Trebuia să învețe totul despre stilul de viață modern și occidental, iar eu mi-am dorit să fiu parte din acest proces de învățare", povestea în urmă cu șase ani, pentru presa centrală, Rupert Wolfe-Murray.
A stat o vreme în București, apoi a venit în nordul țării, la Căminul de copii de la Ionășeni, Botoșani.
O experiență care avea să îl marcheze definitiv. Rupert Wolfe-Murray spune deseori că din povestea de la Ionășeni a învățat lucruri pe care le-a aplicat mai apoi, la București, atunci când a avut de-a face cu oficiali din Palatul Victoria.
"Am trăit acolo câțiva ani, după care m-am întors în Scoția pentru a strânge bani pentru proiecte. Ionășeni și Botoșani au fost primele locuri în care am dat cu nasul de primari, prefecți, directori și birocrație”, spune jurnalistul Rupert Wolfe-Murray despre anii 90 petrecuți pe meleaguri moldave
Mulți ani mai târziu, când a condus proiecte PHARE în București, a aflat că experiența dobândită în satul moldovenesc l-a ajutat să înțeleagă de ce iau românii deciziile pe care le iau.
”Am impresia că oamenii din conducerea comunei Vârful Câmpului nu sunt cu mult diferiți față de cei din Palatul Victoria, cu care am lucrat direct, pe vremea guvernării Adrian Năstase. Ce-i drept, oficialii de la București sunt mai educați, mai sofisticați și mai erudiți decât cei de la țară, dar comunică în același fel. Nu răspund la scrisori, nu apăr la întâlniri și conferințe la care au confirmat participarea”, mărturisea în urmă cu mai mulți ani, fața jurnaliștilor români, scoțianul Rupert Wolfe-Murray.
"Ne-am ridicat: România, 1989-2019" este un documentar realizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024