Pe data de 1 martie 2021 era deschis șantierul de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) al Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
Înainte de a se semna ordinul de începere a lucrărilor, au existat mai multe ședințe premergătoare în care a fost nevoie de asumare și luarea unei decizii extreme: „se pot amâna lucrările care «au picat» în plină criză sanitară?”. Era vorba totuși despre un proiect european de aproape 2 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană pentru modernizarea și dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primiri Urgențe.
Decizia a fost de realizare a investiției, pentru a nu se pierde banii europeni. Într-un context în care fondurile sunt secătuite de pandemie.
- Da!
1 martie, așadar, deschiderea șantierului, termen de realizare 2 ani.
Compania Conest este liderul asocierii de firme care a fost declarată câștigătoare la licitația organizată de Consiliul Județean Botoșani. Și ai cărei administratori au promis că vor realiza investiția până la finalul anului. În doar 9 luni din contractul total de 2 ani.
Se prea poate ca aceasta să fie una dintre premierele bifate la Botoșani, în categoria investițiilor realizate de un organ de stat. Pentru că statul deja și-a luat „lecțiile” de la privații care ridică blocuri sau hipermarketuri în termene care înseamnă luni, nu neapărat ani.
Pe șantierul de la UPU Botoșani este forfotă. Într-o construcție metalică amplasată temporar în curtea spitalului se află șefii echipajelor de muncitori, printre care și inginerul care este responsabil de lucrări. Mihai Flutur se află în fața unor planșe cu tot felul de date tehnice și se asigură că ritmul de lucru rămâne unul susținut.
„Nu doar că am promis că ne dorim să finalizăm până la 31 decembrie 2021 lucrările la UPU, ci facem tot posibilul să terminăm. Dacă partea de finanțare decurge normal, nu ar trebui să fie probleme”, sunt asigurările pe care le oferă.
Ne introduce într-un scurt tur al clădirii în care va funcționa unitatea modernă de primire a urgențelor. Și face pe scurt un rezumat al lucrărilor realizate și al celor rămase de făcut:
„Mai avem compartimentările uscate cu pereți de rigips, pardoseli și tavane. Și partea de instalații medicale propriu zise, ventilările”.
„La lucrări exterioare, am montat tâmplăria, închidem glafurile, săptămâna viitoare o să dăm decorul pe fațadă. O să trebuiască să acoperim tunelul, dar nu este mare lucru”.
Spre deosebire de fosta UPU, cea viitoare va avea și un etaj, unde vor fi amenajate o sală generoasă pentru ședințe, dar și vestiare pentru cadrele medicale.
- Structură de rezistență – 95%
- Infrastructură instalații electrice, sanitare, gaze medicale și curenți slabi - 90%
- Tencuieli brute exterioare – 75%
- Tencuieli brute interioare – 75%
- Compartimentări interioare – 65%
Inginerul Mihai Flutur ne explică faptul că în prezent se execută ultimele lucrări la exterior, glafurile de după montarea geamurilor, urmând ca săptămâna viitoare, în funcție de evoluția vremii, să se realizeze tencuiala decorativă.
Se lucrează la finisajele interioare, urmând ca într-un interval de timp de aproximativ două săptămâni să demareze echiparea adecvată a spațiilor cu corpuri iluminat, prize electrice/voce-date, dar și radiatoare.
În paralel, s-au demarat procedurile de achiziție pentru dotări. Echipamentele radiologice, în valoare de peste jumătate de milion de lei, au fost achiziționate, în timp ce alte loturi de echipamente și mobilier sunt în diferite stadii de achiziție, respectiv licitații sau evaluarea ofertelor.
„Echipa de proiect, împreună cu specialiștii din spital, monitorizează îndeaproape lucrările, adaptând proiectul cerințelor ce țin de situația pandemică pe care o traversăm. În ultima ședință ordinară a Consiliului Județean am suplimentat sumele alocate realizării proiectului în conformitate cu Ordonanța 15, care prevede majorarea contractelor de lucrări din cauza scumpirii materialelor de construcție. Avem determinarea de a finaliza cât mai rapid acest proiect și de a găsi soluțiile ca noua Unitate de Primire a Urgențelor să poată fi dată în folosință cât mai repede”
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani
Fondurile de 8,6 milioane de lei pentru modernizarea UPU au fost atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.
Conform proiectului. lucrările de modernizare presupun extinderea fostei clădiri cu una nouă, care va avea o suprafață totală de aproape 325 metri pătrați și un regim de înălțime P+1.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024