Imaginile pe care vi le prezentăm au stârnit indignarea cetățenilor, care arată cu degetul către administrația locală.
Dorohoienii care au trecut de dimineață pe lângă Muzeul ”George Enescu” din al doilea municipiu din județ au avut parte de o imagine dezolantă: un morman de gunoi în fața unuia dintre cele mai importante obiective turistice din Botoșani și din țară.
”Alo... Primăria, Poliția locală, servicii publice, Centrul de promovare turistică, dorohoieni - dormiți?!? Ori puneți o pubelă undeva în zona (eventual în partea opusă) ori dați niște amenzi... ceva trebuie făcut”, este mesajul lui Marius Petrescu, un dorohoian care a luat atitudine cu privire la situația din fața muzeului.
Muzeul „George Enescu" din Dorohoi, amenajat în casa cumpărată în anul 1910 de Costache Enescu, tatăl compozitorului, inaugurat în anul 1957 şi reorganizat recent, expune obiecte şi documente de mare valoare legate de viaţa şi activitatea marelui muzician. Fotografii originale din anii copilăriei petrecute la Liveni şi Cracalia, fotografii ale părinţilor - Costache şi Maria Enescu, scrisori originale, obiecte personale - pianul, mai multe viori şi bagheta, ochelarii, un costum de concert, programe de concert - sunt câteva dintre piesele de rezistenţă ale muzeului.
O casă în stil moldovenesc, construită pe la 1881, casă în care până la 1919 (anul morţii) a locuit Costache Enescu, tatăl muzicianului, adăposteşte astăzi Muzeul Memorial „George Enescu" din Dorohoi.
Enescu a păstrat-o, venind adeseori la Dorohoi unde găsea locul potrivit pentru odihnă şi creaţie. În camera sa de lucru care se păstrează şi astăzi, George Enescu a scris Cvartetul de coarde op. 30, Simfonia a 3-a. Aici îşi simţea sporite capacităţile sale creatoare: „O lună de zile pe an trebuie sa vin să calc pe pământul ţării mele."
După moartea maestrului, un grup de intelectuali din Dorohoi în frunte cu profesorul de desen Constantin Radinschi, ale cărui lucrări sunt expuse în muzeu, au reuşit să o transforme în muzeu la doi ani de la moartea lui George Enescu (1957).
Din păcate, contemporanii nu sunt impresionați de titanul muzicii universale, dovadă imaginile de mai jos.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024