După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
Mihai Hrițcu a lucrat pe postul de administrator al Cantinei de Ajutor Social pentru o perioadă de 16 ani. A împlinit vârsta de pensionare în 2019, însă a rămas în activitate, legislația în vigoare permițând acest lucru, pentru maximum trei ani, cu acordul anual al conducerii.
În primul an și jumătate a lucrat fără a beneficia și de pensie. Însă în toamna anului trecut a aflat că este legal cumulul pensiei cu salariul, în cazul lui suma nefiind una extrem de mare, pensia sa fiind calculată undeva la puțin peste 2.000 de lei. Ca atare, și-a depus și actele pentru a beneficia și de acest drept.
Singura lui „scăpare” a fost că nu a anunțat și conducerea DAS, ceea ce a dus la încetarea contractului de muncă. De altfel, Dorin Burlacu, directorul DAS, contactat săptămâna trecută a Botoșăneanul, a avut aceeași motivație la decizia luată.
*Mihai Hrițcu
Numai că fostul administrator de la Cantina de Ajutor Social consideră că decizia semnată de Dorin Burlacu este un abuz, mai ales că a fost luată după o perioadă extrem de grea în care a fost depistat cu Covid-19, având o formă grea de boală.
A aflat că nu mai lucrează la Cantină în prima zi de după ieșirea din carantină. Povestește că a avut parte de un „tratament” similar când a fost la un pas să fie dat afară în urmă cu șase ani, când a suferit un accident vascular cerebral.
„Eu acum șase ani și trei luni am făcut un accident cerebral. Și el atunci a vrut să scape de mine. După ce am venit, am stat șase luni în concediu medical și când am venit înapoi mi-a dat un telefon și a început să țipe așa din senin. Eu eram prin curte și am văzut că țipă, i-am închis telefonul. Și a sunat... Eu atunci întors din accident cerebral, trebuia să mă enervez, că să pocnească iar?”,
Mihai Hrițcu, fost administrator Cantina de Ajutor Social
Și în ultima lună a trecut prin clipe grele, atât el cât și soția fiind infectați cu noul coronavirus. A reluat clipele de boală cu lacrimi în ochi.
„În a cincea zi, a început așa în piept, mă durea fantastic. Am verificat oxigenarea sângelui, 88, 89, 90, 91, 92. Mă duceam în sufragerie și făceam exerciții ca să pot să trag aer, să inspir aer, ca să nu mă înădușesc. Puteam să mor neavând oxigen. Eu cu atac cerebral, puteam să mor. Și o tuse, nu vă puteți imagina. Mă abțineam să tușesc, iar mi-era frică să nu pocnească. Nu puteam să suport televizor, telefon. Luam 35 de pastile, 35! Glicemia – 78. M-a dat peste cap îngrozitor”,
„Într-una din zile făceam exercițiile, aici în șodul stâng, un impuls electric. A venit o dată, a coborât în picioare, în mâini, o durere de oase fantastică. Ceva care, dacă mă ținea așa... chiar atunci mă gândeam că mă duc pe balcon și.. .era insuportabilă durerea. Nu a ținut mult...”
Mihai Hrițcu, fost administrator Cantina de Ajutor Social.
Când a revenit la serviciu a fost informat că are dispoziție de încetare a contractului de muncă, deși, explică el, avea aprobare de prelungire a activității pentru încă un an, adică până în octombrie 2021.
„Luni m-am dus la serviciu și m-am apucat să fac hârtiile. Și mi-a dat telefon, că toți erau speriați...Și m-am dus la tovarășul director cu certificatul medical și mi-a zis: «de ce îmi faci tu mie greutăți?» Și i-am zis: ce greutăți fac eu? «Nu, că tu mi-ai făcut mie niște greutăți»... Că de ce nu i-am spus că am depus dosarul de pensie? Dar pensia este un drept al meu, la urma urmei”,
Mihai Hrițcu, fost administrator Cantina de Ajutor Social
*dispoziția de încetare a contractului de muncă
Motivația a fost că a optat pentru cumulul pensiei cu salariul, lucru legal la acest moment în România.
„Pentru că am luat pensie și nu l-am anunțat pe dânsul, că el face legea în România. I-am spus că îi dezleg toate păcatele, eu nu am făcut rău în viața vieții mele. Bineînțeles că merg în instanță. Asta ar fi culmea! Eu am lăsat prima cerere în 2019 și mi-a aprobat-o. Am mai lucrat un an de zile. Legea îmi permite să mai continui activitatea încă trei ani. M-am dus anul trecut în octombrie și a aprobat-o și acum m-am trezit că reziliază. Pe baza a ce? Că au făcut adresă ei la Casa de Pensii și le-a comunicat?!”,
Mihai Hrițcu, fost administrator Cantina de Ajutor Social
În acțiunea din instanță Mihai Hrițcu va solicita repunerea pe post și plata drepturilor salariale de la data încetării contractului de muncă și până la pronunțarea judecătorilor.
La fel s-ar fi întâmplat și în cazul bucătăresei căreia i-a încetat contractul de muncă și care la rându-i a contactat Botoșăneanul pentru a-și expune propria situație. A povestit că a fost anunțată prin telefon, din senin, că de a doua zi, nu mai are ce căuta la muncă.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024