O expoziție dedicată unei culturi spectaculoase, din urmă cu mii de ani înainte de Hristos. Când bărbații le dăruiau femeilor bijuterii din lut, aramă și aur, dar și din dinți de cerb care imită perlele.
Muzeul Județean Botoșani invită iubitorii de istorie în Sala Oglinzilor, la expoziția "Civilizaţia Cucuteni. Artefacte vechi în vremuri noi", pentru a descoperi accesoriile și bijuteriile de pe statuete.
Bijuteriile sunt accesorii universale pe care le regăsim în toate civilizaţiile preistorice ale lumii. Cultura Cucuteni a cunoscut o existenţă îndelungată, de aproape un mileniu, pe un spaţiu larg de aproximativ 350.000 km2, cu urme materiale pe teritoriul a trei state actuale: România, Republica Moldova, Ucraina.
În cultura Cucuteni (4600-3500 î. Hr.) întâlnim piese de podoabă elaborate, din lut, dar şi din aramă şi aur. Fie în formă de rondele, tuburi, plachete, fie „en violon”, aceste pandantive au fost probabil integrate în cadrul unor coliere.
Importante de menţionat sunt colierele realizate din dinţi reziduali de cerb, care într-o mare măsură imită perlele, atât ca formă cât şi ca textură.
”Remarcăm faptul că multe dintre statuetele cucuteniene au figurate pe corpul lor bijuterii care sugerează fie coliere cu pandantiv, fie centuri ample pe şolduri. Reprezentarea lor pe trupul statuetelor poate fi pusă în legătură cu sugerarea unui statut social superior. Atât colierele, cât şi centurile sunt semne de prestigiu pe care purtătorul le arată pentru a arăta locul şi rolul social al personajului. Semnele de distincţie se referă la ierarhii sociale, politice, militare şi chiar religioase. Important de remarcat este faptul că de cele mai multe ori artefactele corespund cu reprezentările de pe statuetele cucuteniene”,
reprezentanții Muzeului de Istorie Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024