Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Portalul menționat a solicitat fiecărui Inspectorat de Poliție Județean (IPJ) informații defalcate cu privire la sancțiunile bănești care au fost date în intervalele de timp 15 – 31 martie, 1 – 14 aprilie și 15 – 21 aprilie.
Pe baza informațiilor primite s-a întocmit un clasament pe județe.
Trebuie spus însă din capul locului că două unități administrativ-teritoriale, tocmai Botoșani și Vâlcea, nu au fost luate în calcul pentru că nu au transmis informațiile pe toate cele trei perioade solicitate.
Chiar și așa putem însă afla câteva lucruri interesante despre activitatea oamenilor legii botoșăneni în vremuri de pandemie.
IPJ Botoșani a transmis date pentru perioada 16 martie – 14 aprilie, practic prima lună în care România s-a aflat în Stare de Urgență.
Ei bine, în acest interval de timp la Botoșani s-au aplicat nici mai mult, nici mai puțin de 2.110 de sancțiuni bănești, valoarea totală ridicându-se astfel la 5,5 milioane de lei.
Suma reprezintă aproape în întregime un salariu mediu net plătit la Botoșani, care se ridică la 2.746 de lei.
De altfel, tocmai discrepanța dintre nivelul amenzilor și cel al retribuțiilor din România a fost evidențiată și de autorii studiului.
ExpertForum.ro notează și faptul că inclusiv unii polițiști au acuzat faptul că li s-a impus plan de amenzi și că numărul și cuantumul sancțiunilor a scăzut brusc după decizia Curții Constituționale care a deschis calea pentru anularea amenzilor date în perioada Stării de Urgență.
Prin comparație, alte state UE unde nivelul de trai este mult mai ridicat au impus sancțiuni mult mai mici și diferențiate în funcție de gravitatea faptei. Belgia, Franța, Danemarca și Germania au impus amenzi al căror minim este sub 400 EUR, în condițiile în care venitul mediu lunar brut este mult mai mare decât în România (peste 2.000 EUR).
Bulgaria și România însă, statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de trai și un nivel ridicat de sărăcie, au impus însă amenzi în limite foarte mari, mult peste ceea ce își poate permite populația, 415 euro minim – 4.150 euro maxim.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024