Duhovnicul născut în Vorniceni, județul Botoșani, a fost cel mai apropiat sfătuitor al Prințului Charles al Marii Britanii, singurul călugăr la înmormântarea căruia moștenitorul Coroanei a ținut să fie prezent.
Cunoscutul om de radio și televiziune Mihai Morar a mers pentru prima dată în Sfântul Munte Athos, împreună cu colegul său Daniel Buzdugan, și a transmis mai multe impresii și experiențe din pelerinaj urmăritorilor săi de pe rețelele de socializare. Printre momentele care l-au impresionat a fost și ”întâlnirea” cu marele duhovnic al românilor, Dionisie Ignat, născut în Botoșani și înmormântat în Sfântul Munte.
“Fraților, păziți dragostea! Că dragostea este de la Dumnezeu”. Am găsit acest cuvânt simplu, bun și cuprinzător pe Muntele Athos, deasupra mării, undeva la capătul lumii, în curtea Chiliei Sf. Gheorghe de la Colciu. După o viață trăită în chilii, înainte să plece, Părintele Dionisie a fost rugat să lase o învățătură celor rămași. “N-am ce să vă spun mai mult de atât: Păziți, dragostea!”. Omul acesta simplu, fiu de țărani moldoveni, plecat de copil din România, care vorbea cu duhul blândeții și harul simplității, este cel în care Prințul Charles și-a găsit sfătuitor și este singurul călugăr la înmormântarea căruia moștenitorul Coroanei a ținut să fie prezent. Păziți dragostea...”, a scris Mihai Morar, cunoscutul realizator de radio și televiziune.
Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din județul Botoșani, într-o familie de țărani cu opt copii. La botez a primit numele Dumitru, fiind mezinul familiei. Tatăl sau, Ioan, a fost un om foarte credincios, dar a murit când Dumitru avea doar un an și ceva.
Din cauza condițiilor vitrege din timpul Primului Război Mondial și de mai apoi, tânărul Dumitru a absolvit doar patru clase primare, de fiecare dată fiind premiant, și doi ani de școală profesională.
Fiind foarte apropiat de fratele său Gheorghie, mai mare decât el cu zece ani, Dumitru l-a urmat în viață monahala, mai întâi în România, începând din 1923, și apoi la Muntele Athos, trei ani mai târziu. În timp ce Gheorghie a primit numele de Ghimnazie la Schitul Măgura din Moldova, unde a fost hirotonit ierodiacon, Dumitru avea să devină monah în Muntele Athos.
În 1927 Dumitru este tuns călugăr cu numele Dionisie, iar în 1931 este hirotonit ierodiacon. Decenii la rând Bătrânul Dionisie s-a nevoit în tăcere urmând exemplul de viață al fratelui sau, Părintele Ghimnazie, care ajunsese la o mare sfințenie înainte de sfârșitul sau pământesc, în 1965. După moartea Părintelui Ghedeon Chelaru, în 1979, Părintele Dionisie a devenit conducătorul chiliei, avându-l alături pe schimonahul Ioan Sova, celor doi adăugându-li-se în următoarele decenii și alți viețuitori.Puțină lume știe că duhovnicul plecat din Botoșani a avut un rol foarte important în apropierea Prințului Charles de România, și mai cu seamă de ortodoxie.
La scurtă vreme după ce a venit prima dată în România, Prințul Charles a ajuns la Muntele Athos. Era în Săptămâna Luminată, după Sfintele Paști din anul 2000. Prințul britanic a mers la Mănăstirea Vatopedu, unde stareț era Părintele Dionisie Ignat, "bătranul și orbul”.
Bătrânul duhovnic l-a primit cu mare cinste pe prinț. "Nu sunt ortodox, dar sunt creștin și respect cu sfințenie pe Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor", a dat mărturie de credință Prințul Charles în fața Părintelui Dionisie. O dragoste mărturisită cu evlavie. Și deloc întâmplătoare, pentru că prințul a continuat: "De când am vizitat Biserica Ortodoxă, în sufletul și în inima mea s-a instalat o adevărată bucurie sufletească, mai mult că înainte de a cunoaște această Biserică". Prințul avea să revină în Athos, pentru a participa la înmormântarea duhovnicului Dionisie.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
A murit un actor care a jucat și pe scena teatrului botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024