”Trei săli de operație în loc de opt”
Radu Laurian coordonează Blocul Operator de doar câteva luni și consideră această îndatorire ca fiind una încărcată de responsabilități.
”
Am preluat această îndatorire din luna februarie, nu o consider o funcție, o consider o obligație, vrem ca lucrurile să meargă înainte din toate punctele de vedere. Momentan suntem într-o perioadă de reorganizare impusă de această reabilitare a spitalului. Ne desfășurăm activitatea în 3 săli de operație, unde erau opt săli, acum avem doar trei. Activitatea noastră practic nu a diminuat decât cu 10% ca număr de intervenții chirurgicale față de perioada anterioară când ne desfășuram activitatea în opt săli”, a declarat
Radu Laurian, șeful blocului operator din cadrul Spitalului Județean. Diminuarea numărului de săli de operație a dus potrivit medicului la un efort suplimentar depus de personal.
”Noi nu am avut niciodată în județ un neurochirurg”
Șeful Blocului Operator susține că și-a propus pentru viitor o realocare a spațiilor din secție precum și rezolvarea unor probleme privind aprovizionarea cu materiale sanitare consumabile dar și cu aparatură medicală respectiv mese moderne de operație, tun de laparoscopie, electrocautere performante sau diverse lămpi.
”Nevoie stringentă la secția de urologie este acel aparat endoscopic care este de generația anilor 80 și care trebuie adus în prezent, microscop pentru oftalmologie și chirurgie plastică. Gândiți-vă că pentru a acredita spitalul pentru noua categorie o să trebuiască neapărat o sală de neuro-chirurgie. Noi nu am avut niciodată în județ un neurochirurg, am suferit și noi din cauza aceasta”, a mai spus
Radu Laurian.
”Pacienții să nu sufere din această cauză”
În ciuda inadvertențelor pe care le întâmpină, medicul botoșănean a declarat că pacienții nu au avut de suferit, urgențele fiind tratate cu prioritate iar bolnavii cronici fiind programați.
”Efortul este din partea noastră, să stăm peste program, ne-am programat în așa fel încât pacienții din urgență să nu sufere din această cauză. Pacienții cronici care au intervenții programabile suferă amânări la modul în care în toată lumea se întâmplă treaba asta. În toată lumea civilizată se programează, la noi cu o lună, șase săptămâni, în alte părți se programează cu trei, patru luni”, a adăugat
medicul botoșănean.
Radu Laurian s-a mai plâns și de un deficit de personal, atât medical cât și auxiliar. Faptul că numărul sălilor este în prezent redus nu afectează activitatea medicală din Blocul Operator însă în momentul în care toate cele opt săli vor fi funcționale, lipsa personalului ar urma să fie resimțită.
(G.E.)
CITEȘTE:
Tumoră uriașă de 18 kilograme scoasă dintr-o botoșăneancă