Simona Costică nu este doar profesorul de matematică de la clasă care are rolul de a descifra cifrele în mintea elevilor săi. Este și un bun psiholog, fiind deschisă oricând și la alte discuții specifice adolescenței și care pot ajuta elevii, mai ales fetele, care au nevoie de sfatul unui adult.
Predă la Liceul ”Demostene Botez” din Trușești de 18 ani de zile și deja are experiența multor comportamente de copii pe care le-a învățat de-a lungul timpului. Este absolut sigură că pentru a reuși mereu să țină pasul cu elevii săi, tehnologia și în general cu evoluția lucrurilor, are nevoie și de o autodezvoltare continuă.
A ales să se înscrie la cursul organizat în cadrul proiectului „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
A făcut parte din seria celor 20 de cadre didactice cursate în prima serie. Iar la finalul celor cinci zile de curs a spus că a rămas... creativă.
„Mi-am accentuat spiritul de creativitate, am învățat multe metode de creație, chiar foarte interesante, pe care nu le știam. Le-am dobândit în urma participării la cursul acesta, chiar metode foarte interesante care pot fi predate copiilor la clasă. Deși predau matematică, se pot adapta destul de ușor”,
Simona Costică, profesor de matematică
Dacă în mediul urban unitățile de învățământ au acces și abordează într-un mod mai facil metodele de predare non-formală, în schimb, în școlile rurale aceste momente sunt cu adevărat un deliciu al cunoștințelor pentru elevi.
„În mediul rural copiii acceptă astfel de metode non-formale, dar le facem destul de rar și cred că ar trebui mai des. Mai ales în mediul rural unde copiii au foarte mici posibilități de a participa la astfel de activități. Sunt foarte încântați când le facem, sunt într-adevăr consumatoare de timp, pregătirea de dinainte și de după, avem nevoie de feedback-uri după fiecare activitate care este pozitivă, iar singura întrebare este: „doamna, când mai facem?”,
Simona Costică, profesor de matematică
Pentru a demonstra totuși cât de importantă este creativitatea la clasă și ieșirea din tipare, Simona Costică a povestit o astfel de întâmplare în care a fost nevoită să pună programa școlară „pe pauză” și să abordeze altfel discuția profesor – elev.
„În timpul unei ore de matematică, un elev de clasa a XI-a, predând un anumit lucru din programă, determinanți și matrici, copilul m-a întrebat: „ce fac eu cu astea în viață? Semnele alea pe care le faceți cu ce mă ajută?”. Și atunci bineînțeles că am rămas blocată, că nu am știut ce să-i răspund, respectând programa, nu m-am gândit niciodată cum să corelez programa cu ceea ce au ei nevoie în viață. Și atunci l-am întrebat: dar tu ce vrei să te faci? – păi, eu mă duc în Germania la pus gresie și faianță... Și am făcut legătura. Bun, uite așa poți calcula aria suprafeței respective unde ai tu de pus gresia, faianța. Cu cealaltă formulă poți calcula volumul cimentului pe care-l mesteci cu uneltele pe care le ai tu – Aaa, da? – Da, zic, sunt niște formule un pic mai evoluate, dar poți și cu celelalte formule mai mici. Le știi? – Păi, nu le știu. – Hai să le învățăm pe celelalte mai mici, ca să te ajute în viață”,
Simona Costică, profesor de matematică
Matematica, limba și literatura română, fizica, chimia sau istoria, toate sunt discipline necesare unei evoluții sănătoase, din copil în adult.
Și toate pot fi învățate într-un mod plăcut și facil, fiind utilizată creativitatea în mod special, pentru stimularea intelectului copiilor.
„Da, într-adevăr, matematica este foarte grea, dar ne poate ajuta în viață, noi nu realizăm că fără matematică nu poți face nimic. Mergi la piață, vrei să te înșele vânzătorul când îți dă rest? Și, da metodele non-formale ar fi foarte bune la copii. În primul rând sunt foarte mulți copii care sunt timizi, care nu îndrăznesc să se manifeste în timpul orelor de matematică, fiind o disciplină deja grea doar prin titlu, ar putea descifra regulile din matematică mult mai bine, prin metodele non-formale pe care le dobândim prin participarea la anumite cursuri”
Simona Costică, profesor de matematică
„CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
Proiectul „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, este implementat la Botoșani de Asociația B-Right Media și partenerii Casa Corpului Didactic Botoșani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024