Decizia de ieri a Curții Constituționale a României este aceea că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este și cel care organizează alegerile, exact așa s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii 30 de ani.
CCR a constat faptul că PSD nu știe să legifereze, confirmând practic ceea ce PNL a susținut în spațiul public de mai multă vreme: PSD folosește Parlamentul ca un instrument paralel de acțiune politică, de distorsionare și bruiaj a măsurilor Guvernului.
Decizia CCR referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali, care poate fi făcută doar prin lege, arată că nu există o altă cale decât ca PSD să accepte în Parlament un astfel de proiect al PNL, care va ține cont de stabilirea datei alegerilor.
În condițiile în care PSD a acceptat ordonanța de urgență, înseamnă că nu există motive pentru a se împotrivi unui proiect de lege, astfel încât administrația locală să nu se afle într-o incertitudine juridică. Nu-i așa stimați colegi de la PSD din Botoșani ?
Nu există vid legislativ așa cum susțin unii, există soluții legislative, cu condiția să existe și voință politică. Codul administrativ adoptat de Parlament anul trecut spune clar că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege. Guvernul liberal a emis ordonanța de urgență pentru că a fost necesară în contextul crizei sanitare, întrucât în caz contrar Executivul era obligat să emită HG pentru stabilirea datei alegerilor și desfășurarea campaniei electorală în plină criză COVID-19.
Pentru cei care nu știu, mandatele aleșilor locali NU au expirat la acest moment, întrucât alegerile din 2016 au fost organizate în 5 iunie, iar preluarea mandatelor s-a realizat o săptămână sau două mai târziu.
Codul Administrativ conține o normă de continuitate în exercitarea mandatului, dincolo de durata mandatului, pentru consiliile locale/județene și primari, până la preluarea mandatului de către cei noi aleși. Astfel, primarii, consilierii locali și cei județeni, își păstrează atribuțiile, în condițiile legii, până la data când un nou primar sau un nou consiliu local sau județean depune jurământul și se constituie legal. (art. 128, 151, 177). Mai jos aveți și câteva precizări preluate din Codul Administrativ:
“Articolul 128 Mandatul consiliului local
(1) Consiliul local se alege pentru un mandat de 4 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale.
(2) Mandatul consiliului local se exercită de la data la care consiliul local este legal constituit până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit.
Articolul 151 Mandatul primarului
(1) Mandatul primarului este de 4 ani.
(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales.
Articolul 177 Mandatul consiliului județean
(1) Consiliul județean se alege pentru un mandat de 4 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale.
(2) Mandatul consiliului județean se exercită de la data la care consiliul județean este legal constituit până la data la care consiliul județean nou-ales este legal constituit.”
Comunicat PNL Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
PREȚURILE biletelor la meciul din Cupă cu Rapid
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
„Bocitoarele vesele” pe scena Casei Tineretului din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani privind noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
BLOCADA la Dorohoi: Șoferi „întâmpinați” cu aparatul etilotest
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024