Un concurs organizat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru ocuparea unui post devenit vacant în urma unei pensionări a avut parte de o concurenţă mai ceva ca pe vremuri la „Medicină” şi s-a terminat cu un proces şi o plângere la Tribunalul Botoşani.
Consilier în cadrul compartimentului de avize-autorizaţii este locul de muncă pentru care DSP Botoşani a căutat omul potrivit. Iar creşterea masivă a salariilor bugetare a adus în competiţie un număr uriaş de candidaţi.
Dintre acestea doar 21 au mai ajuns efectiv să susţină proba scrisă. Şi aceasta pentru că cinci pretendenţi nu s-au mai prezentat, iar unul a fost respins fiindcă îi lipsea cazierul judiciar.
Totodată, o aspirantă a fost eliminată potrivit unui articol din HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici care prevede că, „în încăperea în care are loc concursul, pe toata perioada derulării acestuia, inclusiv a formalităţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizării probei, candidaţilor nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă”.
Punctajele la scris ua fost de la 1,00 la 86,00 şi doar trei candidaţi au reuşit să se califice la interviu.
Aici au apărut şi problemele după ce pretendentul cu cel mai bun scor la proba scrisă, 86 de puncte, a pierdut în final concursul în faţa celui care adunase doar 70,5 puncte. Mai exact, Silviu Huţan a obţinut 67 de puncte la interviu, iar Marius Ionel 87. Astfel, în final Silviu Huţan, fiul casierei de la DSP, a avut un punctaj total de 153, iar Marius Ionel de 157,5. Al treilea calificat la oral a fost departe de cei doi, 111 puncte.
Iar învinsul susţine că a fost depunctat intenţionat de comisia de concurs pentru a-l scoate câştigător pe contracandidatul său, nimeni altul decât şoferul DSP-ului, care conduce de obicei maşina directorului. Ca atare, a depus plângere la DNA şi a deschis şi un proces civil la instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani prin care cere anularea concursului, pârâţi fiind DSP-ul şi şoferul care a câştigat concursul.
Un membru al comisiei a fost deja audiat la Serviciul Teritorial Suceava al DNA, iar Direcţia de Sănătate Publică a început să trimită acte procurorilor anticorupţie din judeţul vecin.
Comisia de concurs a fost desemnată de directorul DSP Botoşani şi a avut în componenţă doi angajaţi ai instituţiei şi unul de la Consiliul Judeţean, nominalizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Teodor Ferariu susţine că întreaga competiţie a fost una absolut corectă şi că reclamaţiile sunt nefondate.
„Toată lumea care pică la un examen trebuie să găsească o motivaţie. Ambele probe, atât scrisul cât şi interviul, au aceeaşi greutate. Comisia a fost corectă în evaluare. Au fost mulţi candidaţi şi pentru că postul a fost unul de debutant şi au îndeplinit condiţiile de participare şi persoanele fără vechime”,
Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoşani.
Şeful instituţiei a adăugat că Silviu Huţan a depus o contestaţie şi la DSP care i-a fost însă respinsă de o altă comisie, formată din alte trei persoane: două de la DSP şi una de la Consiliul Judeţean.
Compartimentul menţionat reprezintă practic interfaţa DSP-ului cu solicitanţii de autorizaţii sanitare, de la şcoli la restaurante.
Indiferent de modul în care se va tranşa problema amintitului concurs, cert este că DSP se confruntă cu o gravă criză de personal.
De altfel, inclusiv biroul directorului executiv este gol de un an, Teodor Ferariu ocupând postul ca interimar.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024