Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a organizat astăzi conferința de închidere a proiectului „Împreună pentru o integrare educațională mai bună a copiilor cu cerințe educaționale speciale”.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova. IȘJ-ul a implementat proiectul alături de Direcția de Învățământ,Tineret și Sport Bălți.
Obiectivul general al proiectului este asigurarea accesului la o educație de calitate pentru copiii cu nevoi educaționale speciale din Botoșani și Bălți prin formarea a 10 formatori care să creeze o rețea educațională transfrontalieră și care la rândul lor formează alte 200 de cadre didactice. Au fost consiliați și 2.000 de părinți privind accesul egal la educație și asigurarea unui climat educațional specific educației incluzive.
Din grupul țintă au făcut parte 100 de copii nevoi educaționale speciale, împreună cu colegii lor, din unități de învățământ integrat de masă.
Botoșani
Bălți
La conferința de închidere a proiectului au luat parte deputatul Costel Șoptică, prefectul Sorin Cornilă, inspectori școlari, șefi de instituții, reprezentanți de la Bălți, dar și alți invitați.
„400.000 de euro aproximativ care au însemnat dotări pentru cele 10 școli cu materiale didactice, cu ghiduri de evaluare, cu multe instrumente de care aveau nevoie școlile și psihologii din cele 10 școli. La fel, formarea cadrelor didactice a fost plătită din proiect și bineînțeles echipele de implementare. Tocmai de asta că nu a fost un proiect cu bani mulți, a fost un proiect cu suflet mult. Tocmai de asta peste tot prin mesajele noastre veți vedea inima, veți vedea ochiul. Vom scrie împreună o povește pentru oameni mari, pentru că povești pentru copii s-au scris foarte multe”,
Ada Macovei, manager proiect – inspector școlar general IȘJ Botoșani.
„Continuăm ceea ce am început pentru că suntem pentru ei, copiii, pentru că suntem alături de ei și suntem în numele lor, în numele lor”,
Dana Lichii, manager proiect – Direcția Învățământ, Tineret și Sport Bălți
Deputatul Costel Șoptică, de profesie profesor, a susținut că la ore a fost pus în situații complicate tocmai fiindcă nu știa cum să procedeze cu acești copii care au nevoi speciale.
Dar ...
„Mi-am făcut timp, că altceva atunci nu știam ce să fac și au ajuns oameni în ziua de azi și performează în societatea noastră. În fiecare oră trebuie să aloci un timp pentru acești copii cu nevoi speciale, dar ceea ce este foarte important, fără ca ei să-și dea seama că aloci acel timp pentru ei, pentru că altfel în loc de incluziune producem excluziune”,
Costel Șoptică, deputat PNL.
Și reprezentantul Guvernului în teritoriu a adresat un mesaj la eveniment:
„Mă onorează invitația dvs, apreciez toate activitățile care sunt în interesul copiilor și mă bucură fiecare parteneriat pe care îl avem cu unități similare din străinătate. Sunteți un exemplu de bune practici și vă asigur că voi fi un partener de încredere al mediului educațional”,
Sorin Cornilă, prefect.
În debutul evenimentului, au susținut un recital foști și actuali elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Botoșani.
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024