1 martie 2012 - 6 decembrie 2019... La mai bine de șapte ani din ziua în care Angelica Gherman, învățătoarea din Botoșani cu 23 de cărți școlare apărute la edituri din București, a plecat dintre noi, gala care îi poartă numele și-a consumat a VII – a ediție.
Organizată de Asociația B-Right Media și familia regretatului cadru didactic, manifestarea de suflet a avut loc la centrul multifuncțional de la Școala 13 amenajat tocmai în memoria autoarei.
Ediția din acest an, care a avut loc chiar de Sfântul Nicolae, a marcat și o schimbare a formatului, în sensul că premiile s-au îndreptat de la cadrele didactice actuale spre cele viitoare.
Mai exact, s-a decis ca în 2019 competiția să se adreseze elevilor de la profilul pedagogie din clasa a XII – a a Liceului Pedagogic Nicolae Iorga. Aspiranții au trebuit să depună un proiect de activitate integrată pentru clasele primare la o disciplină la alegere plus o fișă de prezentare în care să argumenteze decizia de a se înscrie în concurs.
14 liceene au intrat în competiție, iar comisia formată din reprezentanți ai Asociației B-Right Media, Casei Corpului Didactic, Liceului Pedagogic Nicolae Iorga și Școlii Gimnaziale nr. 13 Botoșani prin Centrul Multifuncțional Angelica Gherman, a acordat 10 pe linie elevei Delia Luminița Negru.
Aceasta a fost premiată de Raluca Bălășcău, fiica Angelicăi Gherman, inițiatorul și coordonatorul galei, care i-a acordat o diplomă și un premiu de 300 de lei.
”În fiecare an promit că anul acesta nu o să plâng și în nici un an nu îmi iese. Vă mulțumesc mult că sunteți alături de noi. Este un moment extrem de emoționant, este cel mai frumos, dar și cel mai greu eveniment pe care Asociația B-Right Media îl face. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi și în acest an și nu pot decât să vă urez să ne revedem cu bine și la edițiile următoare”,
Raluca Bălășcău, inițiatorul și coordonatorul galei Angelica Gherman.
Locul al doilea a fost ocupat de Andreea Prepeliță, care a fost recompensată cu 250 lei, iar poziția treia i-a aparținut elevei Andreea Anamaria Șchiopu, care a primit 200 de lei.
”Noi încercăm să promovăm inovația în educație și atunci faptul că viitorii noștri colegi au putut să intre în concurs a fost cu atât mai plăcut pentru noi. Cele 14 lucrări pe care le-ați transmis au fost jurizate după niște criterii foarte precise stabilite în cadrul comisiei. Bineînțeles că existența motivației a fost foarte clară pentru a participa la obținerea premiilor I, II sau II”,
Isabella Cantemir, responsabil proiecte la Casa Corpului Didactic.
De altfel, toate adolescentele intrare în concurs au avut parte de câte o mențiune și un premiu bănesc.
”Gala noastră unește cerul cu pământul prin amintirea și prin spiritul pe care d-na Angelica Gherman le-a lăsat învățământului botoșănean, Școlii 13, prietenilor, colegilor și tuturor celor care au cunoscut-o personal sau prin scrierile pe care le-a lăsat. Să dea Dumnezeu să unim cerul cu pământul ani mulți de acum înainte în memoria d-nei Angelica Gherman”,
Adriana Cojocaru, învățător la Școala Gimnazială 13 & reprezentant al Centrului Multifuncțional Angelica Gherman.
Și pentru că evenimentul a avut loc în ziua Sfântului Nicolae, din program nu au lipsit elevi de școală primară de la amintita unitate de învățământ, cu aplecare spre muzica populară și Ansamblul de balet Princess, de la Asociația Culturală Arlechin.
Gala Angelica Gherman este o competiţie organizată de Asociația B-Right Media pentru premierea excelenței în educația primară, fie că vorbim de cadre didactice care și-au dedicat o viață întreagă catedrei, de învățători în plină afirmare cu rezultate deosebite, sau, dimpotrivă, de învățători debutanți, aflați la începutul carierei sau chiar de viitori absolvenți ce se pregătesc să pășească pe tărâmul acestei meserii.
Angelica Gherman rămâne în amintirea tuturor ca o învăţătoare şi autoare de cărţi şcolare cu un palmares impresionant, din care menționăm: 23 de cărţi şcolare apărute la Bucureşti cu tiraje însumând peste 300.000 de exemplare distribuite în România şi Republica Moldova, în librăriile tradiţionale şi virtuale; 37 de ani de carieră la catedră; sute de elevi cărora le-a îndrumat primii paşi în şcoală; diploma Gheorghe Lazăr – clasa I.
Angelica Gherman, în momeria căreia la gala de vineri seară s-a păstrat și un moment de reculgere, s-a stins din viaţă la 1 martie 2012, după ce, timp de mai mulţi ani, s-a luptat cu o boală necruţătoare.
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024