(P) A avea tensiune arterială crescută crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, deci cunoașterea tensiunii arteriale vă poate salva viața. Iată de ce ar fi o idee bună să investiți într-un tensiometru pentru acasă.
Tensiunea arterială este presiunea sângelui din arterele dvs. - vasele care vă transportă sângele din inimă în creier și în restul corpului. Aveți nevoie de o anumită presiune pentru a face sângele să se miște în jurul corpului.
Tensiunea arterială crește și coboară în mod natural pe parcursul zilei și nopții și este normal să crească în timp ce vă deplasați. Atunci când tensiunea arterială generală este constant crescută, chiar și atunci când vă odihniți, trebuie să faceți ceva în acest sens.
Tensiunea arterială crescută este cunoscută din punct de vedere medical ca hipertensiune. Înseamnă că tensiunea arterială este constant prea mare și înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în jurul corpului. Hipertensiunea arterială este gravă. Dacă o ignorați, poate duce la boli cardiace și circulatorii, cum ar fi infarct sau accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca insuficiență renală, insuficiență cardiacă, probleme la vedere și demență vasculară.
Deși arterele sunt întinse pentru a face față tensiunii arteriale crescând și coborând, dacă aveți tensiune arterială crescută, arterele își pierd elasticitatea și devin rigide sau înguste. Îngustarea facilitează blocarea materialelor grase.
Dacă arterele care transportă sângele către inimă se deteriorează și se înfundă, poate duce la un atac de cord. Dacă acest lucru se întâmplă în arterele care transportă sângele către creier, poate duce la un accident vascular cerebral.
Aproximativ 50% din atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt asociate cu hipertensiunea arterială.
Nu există întotdeauna o explicație pentru cauza hipertensiunii arteriale, dar majoritatea oamenilor dezvoltă tensiune arterială crescută datorită dietei, stilului de viață sau stării medicale.
Toate acestea vă pot crește riscul de a obține tensiune arterială crescută:
● Prea mult alcool
● Fumat
● A fi supraponderal
● Nu faceți suficient exercițiu fizic
● Prea multă sare
La un număr foarte mic de oameni, se poate identifica cauza tensiunii arteriale crescute. Medicii numesc uneori această hipertensiune secundară. De exemplu, o producție anormală de hormoni din glandele suprarenale poate duce la hipertensiune arterială. Dacă medicul dumneavoastră vă oferă tratament pentru starea hormonală, tensiunea arterială ar trebui să revină la normal.
Alte cauze ale hipertensiunii secundare includ:
● boală de rinichi
● diabet zaharat
● unele medicamente, cum ar fi contraceptivele orale și unele medicamente fără prescripție medicală și medicamente pe bază de plante.
Dacă sunteți îngrijorat de faptul că orice medicament sau remediu ar putea afecta tensiunea arterială, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Hipertensiunea arterială are rareori simptome vizibile. De aceea este atât de important să vă verificați tensiunea arterială. Aflați mai multe despre simptomele hipertensiunii arteriale.
Tensiunea arterială este de obicei măsurată folosind un sfigmomanometru sau tensiometru. Acesta este de obicei un monitor electronic digital, care este conectat la o manșetă gonflabilă care este înfășurată în jurul antebrațului.
Când vă măsurați tensiunea arterială, citirea este scrisă ca două numere. Primul este atunci când presiunea este la cea mai mare (sau presiunea sistolică), iar a doua la cea mai mică (sau presiunea diastolică). De exemplu, citirea dvs. va fi ceva de genul: 140/90 mmHg (mmHg este o unitate pentru măsurarea tensiunii arteriale). Vi se va spune ceva de genul „140 cu 90”.
Presiunea sistolică: Acesta este cel mai înalt nivel al tensiunii arteriale - atunci când inima bate și se contractă pentru a pompa sângele prin artere.
Presiunea diastolică: Acesta este cel mai scăzut nivel al tensiunii arteriale - atunci când inima se relaxează între bătăi.
Tensiunea arterială trebuie să fie sub 140/90 mmHg.
Scăzut
Sistemic: mai mic de 90 mmHg
Diastolic: mai mic de 60 mmHg
Normal
Sistemic: mai mic de 140 mmHg
Diastolic: mai mic de 90 mmHg
Posibilă hipertensiune arterială
Sistemic: între 140 și 180 mmHg
Diastolic: între 90 și 110 mmHg
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Încălcările din trafic: Locurile unde șoferii sunt surprinși și Poliția e pe fază!
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Bărbat din Teleorman prins BEATla volan pe un drum din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024