Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis recent prin adoptarea unei moțiuni de cenzură în Parlament.
În contextul în care Guvernul demis anunță o majorare a salariului minim brut pe țară, trebuie precizat că acesta n-are voie, conform Constituției, să ia o asemenea măsură. Chiar dacă se va lansa în dezbatere un proiect pentru majorarea salariului minim în 2020, numai viitorul Guvern va decide dacă acesta se va aplica sau nu.
Așa cum prevede Constituția, dacă mandatul unui Guvern încetează prin demitere, acesta mai are voie să îndeplinească „numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice”. Cu alte cuvinte, un Guvern demis este lipsit de putere până când noul Guvern este învestit, informează Avocatnet.ro.
Această idee este subliniată, de asemenea, și în Codul administrativ al României, acolo unde este explicat că Executivul nu mai poate da ordonanțe și nici nu mai poate promova politici noi.
„În cazul încetării mandatului sau, în condițiile prevăzute de Constituție, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege”, scrie în Cod.
Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis recent prin adoptarea unei moțiuni de cenzură în Parlament. Practic, acest lucru înseamnă că majoritatea parlamentarilor au decis să retragă încrederea acordată Executivului.
Prin urmare, Guvernul demis acționează în prezent numai ca administrator al treburilor publice curente și nu mai poate lua măsuri precum majorarea salariului minim brut pe țară. Chiar dacă zilele acestea va fi lansat în dezbatere un proiect de hotărâre pentru majorarea salariului minim, numai viitorul Guvern va decide dacă și de când se va aplica acesta.
Conform unor declarații recente ale ministrului Muncii, Marius Budăi, și ale prim-ministrului, Viorica Dăncilă, se va publica în dezbatere un proiect pentru majorarea salariului minim cu 100 de lei net, așa cum prevede programul de guvernare al acestui Executiv demis.
Pentru a forma un nou Guvern, președintele României l-a desemnat pe Ludovic Orban ca premier. Acesta din urmă are termen până vineri pentru a prezenta Parlamentului o listă de miniștri și un program de guvernare, în vederea obținerii votului de încredere al senatorilor și deputaților.
Salariul minim brut pe țară este în prezent în cuantum de 2.080 de lei, acesta aplicându-se de la 1 ianuarie 2019. Conform informațiilor obținute de redacția noastră de la Ministerul Muncii, există șanse ca acesta să fie păstrat și în prima parte a anului 2020.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Noul Duster - Mașina potrivită pentru orice aventură
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Fermier din Botoșani condamnat la închisoare: Bătea agricultorii care nu îi cedau terenurile
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Jucător de la FC Botoșani convocat în lotul lărgit al Echipei Naționale a Angolei
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
USR Botoșani: Pe Doina Federovici o știam, acum am văzut și cine este Valeriu Iftime
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024