Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
Nu puțini dintre admiratorii actriței Gwyneth Paltrow au fost uimiți să afle, prin intermediul unui serial Netflix (”The Goop Lab”), despre metoda Wim Hof.
Este vorba despre o tehnică similară celei practicată de călugării din Himalaya și care constituie un remediu pentru stabilirea echilibrului mental, pentru creșterea alcalinității organismului, dar și pentru creșterea imunității și inducerea unei stări de bine. Și acestea nu sunt nici pe departe singurele beneficii ale celor care practică metoda Wim Hof.
(secvență din ”The Goop Lab”)
Prea puțină lume știe, însă, că unul dintre puținii instructorii certificați în metoda Wim Hof din România este un botoșănean.
Ștefan Chihaia s-a născut în Bucecea și spune că, pentru el, cei 7 ani de acasă au fost ultimii ani de comunism. Își amintește de jocurile printre munții de sfeclă de la fabrica de zahăr, de veselia din satul nedeclarat la acea vreme oraș, de mulțimea de copii și de zarva de pe uliță. Își amintește și de Dănilă, ”nebunul satului”, căruia doar el îi mai dădea târcoale, curios să afle ce se ascunde dincolo de „nebunia” bătrânului, dar și nerăbdător să afle secretul naturii umane, acea fărâmă dă divinitate care ne face atât de diferiți unii de alții.
O curiozitate care nu i-a dat niciodată pace și care l-a făcut să meargă întotdeauna dincolo de aparențe, să înfrunte tiparele confortului omenesc și să găsească soluții personale la probleme asupra cărora nimeni nu încercase nicio rezolvare. De la Bucecea, Ștefan a plecat la liceu, la Botoșani, hotărât să învețe carte. Dar recunoaște că cel mai mult a învățat de la oamenii pe care i-a întâlnit în momente cruciale pentru propria dezvoltare. Profesoara de chimie de la Liceul ”A.T.Laurian”, de pildă, un om aspru, dar deopotrivă prieten. A fost olimpic la chimie, iar alegerea facultății a fost de asemenea influențată de dragostea pentru acest obiect. Facultate la care, însă, avea să renunțe. Nu îl împlinea pe măsura așteptărilor. Ulterior a urmat Psihologia, de care se simțea mult mai aproape.
Pentru Ștefan Chihaia a început, din acel moment, un vârtej al experiențelor personale. Și, recunoaște chiar el, nimic din ceea ce e omenesc nu îi mai era străin întrucât a ajuns să experimenteze și să testeze toate limitele trupului și ale spiritului.
”Căzusem într-un ego spiritual, aveam să înțeleg că toate acele experiențe au fost o binecuvântare. Zic binecuvântare deoarece am reușit să înțeleg forțele din spatele lor, astfel mi-am dezvoltat compasiunea față de oameni, puterea de înțelegere. Nu a fost ușor, dar, dacă mă gândesc bine, nici greu”, recunoaște Ștefan Chihaia.
A aflat de Wim Hof (cunoscut și ca ”Ice Man”) prin intermediul unui prieten și a simțit din prima clipă că este ceea ce caută. Spune despre maestrul său că este ”un spirit liber, plin de energie și viață”.
Tehnica pe care a dezvoltat-o Wim Hof este simplă. O tehnică de respirație, o pregătire mentală corespunzătoare și expunere graduală la frig, iar aceste elemente combinate funcționează, tehnica fiind caracterizată de simplitate, dar și putere.
(Ștefan Chihaia și Wim Hof)
”El a dezvoltat tehnica asta stând în natură. A intrat într-o zi într-un lac înghețat și acolo a trăit o stare de eliberare, de uniune cu divinul. Apoi a observat că, dacă respiră într-un fel, se schimbă totul în organism și că este capabil să-și influențeze sistemul nervos autonom, sistem care până nu demult se credea că nu poate fi influențat”, spune Ștefan Chihaia.
În timp, Wim Hof a doborât 26 de recorduri mondiale, printre care acela că a stat aproape două ore în gheață, a urcat Everestul în pantaloni scurți până la peste 6 mii metri și s-a oprit din cauza unei răni la picior, a alergat 50 km la -20 grade în pantaloni scurți și sandale, plus multe altele.
”Toate acestea au uimit lumea științifică și astfel au început cercetările. Cercetări care au dovedit că, prin metoda lui, Wim poate să-și controleze chimia interioară, astfel el își poate influența sănătatea, puterea și fericirea”, adaugă Ștefan Chihaia.
Este adevărat că, la început, lumea științifică a fost sceptică. ”Au crezut că el este un super om. Dar apoi au făcut cercetare și pe elevii lui și aceleași rezultate. Însă aici nu e vorba de competiție, de cât de mult reziști în frig. Este vorba că frigul, așa cum spune Wim, este nemilos, dar drept în același timp. El te pune față în față cu propriile temeri, nu-l poți păcăli. Însă, dacă-l respecți, el te răsplătește, îți oferă curaj, sănătate, fericire, pur și simplu îți deschide o ușă către sufletul tău, unde posibilitățile sunt nelimitate. În felul acesta el devine un profesor”, spune Ștefan Chihaia despre metoda practicată astăzi de zeci de români.
Pentru oamenii obișnuiți, lucrul cu frigul ar putea suna bizar. La nivel teoretic, cel puțin, folosite inteligent, apa rece, gheața și temperaturile scăzute sunt o ușă către suflet. În urma unui antrenament adecvat, atunci când intri în apă cu gheață, mintea nu mai funcționează și astfel poți întâlni adevărata liniște de dincolo de ea.
(Ștefan Chihaia)
”Am ajuns să prețuiesc frigul deoarece naște în mine forțe nebănuite și mă conectează cu adevărata mea natură într-un mod foarte profund și intim".
”Poziția mea este de a facilita oamenilor accesul la profunzimea sufletului lor, nici pe departe să-i învăț eu filozofia mea de viață. Cred mult în unicitate și fiecare are o poveste, martorul care privește prin ochii altuia este martorul care privește și prin ochii mei. De aceea eu în fața oamenilor, aceasta va fi baia cea mai rece pentru mine”.
Acum are zeci de cursanți care îl caută și care își manifestă recunoștința și satisfacția pentru rezultatele practicării lucrului cu frigul. O metodă care, însă, trebuie practicată doar în prezența unui instructor.
(Foto: facebook / Ștefan Chihaia)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Charles Petro va juca pentru Malawi în calificările Cupei Africii pe Națiuni
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Doi medici noi au promovat concursul la Spitalul Județean – SECȚIILE
Oana Sava
Nov 06, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024