Limba albastra apare preponderent la ovine !
Ţinând cont de apariţia unor focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) în România, boală care nu afectează omul, dar generează pagube economice mari, informăm populaţia judeţului Botosani asupra semnelor clinice, a speciilor receptive şi a măsurilor care trebuie luate pentru a preveni apariţia bolii.
Boala este cauzată de un virus care este transmis de o specie de insecte hematofage (n.a. insecte care se hranesc cu sange prin intepare) şi nu prin contact direct între animale. Aceasta boala afectează toate animalele rumegătoare si nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
Principalele semne de boală sunt: cresterea temperaturii corporale, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucoase si purulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme (umflături) pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Limba albastra apare preponderent la ovine !
Nu există tratament specific
Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire (scapa din gura bolul alimentar in timpul masticatiei!), iar producţia de lapte scade, până la încetare. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, gradul de imbolnavire putând ajunge la 100% din efectiv. Nu există tratament specific, animalele se pot vindeca spontan în 7-10 zile insa odata trecute prin boala raman purtatoare de virus si constituie sursa de infectie pentru celelalte animale, prin inteparea acestora de catre insecte.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice si substante repelente specifice fiecarei specii de animal in parte, pentru a distruge insectele (culicoizii) care transmit boala. In acest sens va veti adresa medicului veterinar! De asemenea, foarte important este ca balegarul sa fie strans imediat si platformele de gunoi sa fie duse cat mai departe de locatia unde sunt cazate animalele deoarece specia de insecte care inteapa si transmit boala, stau pe balegar in majoritatea timpului, unde se si imperecheaza depunand ouale.
Cele mai importante masuri care previn boala, sunt:
-curăţarea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi,
-tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea cu virusul bluetongue,
-curăţirea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii in adaposturi.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
Instruire cu medicii veterinari din județ
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botosani a organizat in data de 27 august 2014 o întâlnire de informare şi instruire cu medicii veterinari de libera practica de la nivelul comunelor, cu medicii veterinari oficiali zonali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine si cu reprezentanţi ai fondurilor de vanatoare din raza judetului Botosani
Atragem atentia firmelor de transport animale, cu privire la:
a) profilaxia generală ce trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului bluetongue în zonele actualmente libere de boală - procurarea animalelor se va face obligatoriu dupa solicitarea unui aviz interjudetean pentru a nu achizitiona animale din zone de risc.
b) măsurile de restricţie a circulaţiei animalelor
CITEȘTE:
FOTOREPORTAJ Răscoală la ţară : Sat întreg ieşit în drum cu urlete, înjurături şi ameninţări la primar şi poliţişti: te iau de c…l pantalonilor şi te arunc în iaz & îţi dau una îţi sare cascheta