Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția că virusul nu va dispărea nici după cel de-al doilea val de infecție și că soluția pentru combaterea acestuia este descoperirea unui vaccin viabil.
În caz contrar, imunizarea pe cale naturală ar dura aproximativ 15 ani, spune președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la OMS.
„Virusul nu dispare după al doilea val. Oamenii trebuie să înțeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori”, a declarat Alexandru Rafila joi seară la Digi24.
Un vaccin va limita răspândirea coronavirusului, însă tot vor exista focare, spune profesorul. Abia după apariția unui vaccin ne vom putea întoarce la o viață normală, „chiar și fără mască”, nu după încetarea stării de urgență sau de alertă, subliniază profesorul.
„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”,
a mai afirmat Rafila, potrivit Gândul.ro
Alexandru Rafila a făcut un calcul privind gradul de răspândire a coronavirusului în țara noastră și a ajuns la concluzia că circa 15 ani ar dura o imunizare colectivă în absența unui tratament.
Profesorul a ajuns la această estimare luând în calcul datele preliminare ale studiului de prevalență care arată că între 2% și 2,5% din români au trecut prin boală.
„În cifre, acest lucru înseamnă că aproximativ 500.000 de români au contractat deja virusul, de aproape șapte ori mai mult decât cazurile înregistrate oficial, 75.000. La un ritm de îmbolnăvire de 500.000 de oameni la șase luni, de când România se confruntă cu coronavirusul, respectiv un milion de cazuri pe an, ar dura circa 15 ani până când măcar trei sferturi din populația României să se imunizeze pe cale naturală”,
a explicat Rafila.
Profesorul a amintit că România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană la media de cazuri noi la suta de mii de locuitori, raportate la două săptămâni.
„România s-a stabilizat la 87-89 de cazuri la suta de mii de locuitori, medie la 14 zile. Pe locul 1 în UE este Spania, cu 135 de cazuri, apoi Luxemburg și Malta, doua țări mici, cu impact nesemnificativ, apoi noi. Tendința în UE este de creștere, mai puțin accelerată, dar îngrijorătoare”,
a afirmat Alexandru Rafila.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Slujbe și conferințe în parohiile din Botoșani: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Fosta perlă a Botoșaniului, la un pas de revenire după accidentarea horror
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024