În cazul celor de peste 40 de ani, pachetul de prevenție cuprinde cel mult trei consultații.
Începând din 2023, persoanele care nu merg la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție stabilite de contractul-cadru privind acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale ar putea fi sancționați, potrivit unor declarații de joi ale președintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
“De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. (...) Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat Adela Cojan, președinta CNAS, citată de agerpres.ro.
Măsura sancționării celor ce nu merg la medic pentru a beneficia de servicii de prevenție ar avea ca scop, potrivit Adelei Cojan, responsabilizarea populaţiei în legătură cu propria sănătate și reducerea sumelor cheltuite de stat cu tratarea unor boli ce, prin prevenție și monitorizare, ar putea fi tratate mai rapid, într-o fază incipientă, uneori chiar și fără spitalizare.
“Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a mai adăugat reprezentanta CNAS.
Serviciile de prevenție a bolilor au apărut odată cu contractul-cadru pentru serviciile medicale aferente perioadei 2021-2022 și conțin:
-consultații preventive pentru copii și tineri (0-18 ani);
-consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei;
-consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic (fără semne de boală);
-supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic;
-consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială.
Noul cadru legal stabilește și asigurarea, în premieră, a unor consultații preventive decontate, în fiecare an, de stat pentru asigurații de peste 40 de ani. În cazul adulților de până la 39 de ani, consultațiile preventive se pot acorda o dată la trei ani, arată Avocatnet.ro.
În cazul celor de peste 40 de ani, pachetul de prevenție cuprinde cel mult trei consultații: o consultație de evaluare inițială, o consultație pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile și o consultație pentru monitorizare/ control, ce pot fi acordate într-un interval de maximum șase luni consecutive.
Tânăr prins cu nereguli la control pe Calea Națională: S-a ales cu dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Poate să vină iarna: Șeful cel nou de la „Drumuri” chemat la raport în ședință – VIDEO
Oana Sava
Oct 31, 2024
Un tânăr din Iași a dat de probleme la Botoșani: Polițiștii i-au reținut permisul
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Artiști botoșăneni premiați la festivalul-concurs al Fanfarelor Țărănești
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024