Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice locale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.
Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:
1) Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).
2) Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.
3) Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).
Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte.
”Am fost bucuroși să sprijinim acest proiect al Băncii Mondiale, punând la dispoziția specialiștilor săi documentațiile de care aveau nevoie pentru a face selecția de proiecte. În felul acesta se vor contura prioritățile pe care Primăria Botoșani și Zona Metropolitană vor trebui să le urmărească pentru a asigura dezvoltarea acestei zone. Vom obține în final, o viziune de dezvoltare care să asigure eficiență, sustenabilitate și o calitate înaltă a vieții pentru cetățeni” ,
a declarat primarul Cătălin Flutur
Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat și cu Urbanize Hub.
Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.
Pentru Botoșani, lista proiectelor este:
- Șoseaua de centură (varianta de ocolire) a Municipiului Botoșani prin Curtești (valoare: 25 mil. Euro)
- Proiectul de dezvoltare a serviciului de iluminat public(valoare: 6 mil. Euro)
- Realizarea de depozite frigorifice pentru păstrarea și conservarea de produse agricole și a unor Piețe de Gros Metropolitane(valoare: 5 mil. Euro)
- Proiectul de transport public metropolitan(valoare: 15 mil. Euro)
- Proiectul de dezvoltare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare(valoare: 5 mil. Euro)
- Strategia de dezvoltare durabilă prin realizarea alimentării cu gaz-metan a fiecărei localități(valoare: 10 mil. Euro)
- Transportul de călători și de mărfuri prin modernizarea unei linii feroviare Botoșani – Suceava(valoare: 15 mil. Euro)
- Șoseaua de centură (varianta de ocolire) a Municipiului Botoșani prin Bălușeni și Stăuceni(valoare: 20 mil. Euro)
- Infrastructura de business (parcuri tehnologice, incubator de afaceri în comuna Răchiți și incubator de afaceri în orașul Bucecea) pentru Zona Metropolitană Botoșani(valoare: 26 mil. Euro)
La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună.
”Fac un apel la dumneavoastră, locuitorii municipiului Botoșani, să ajutați la ierarhizarea acestor proiecte, astfel încât să putem obține o imagine cât mai corectă a necesităților dezvoltării Zonei Metropolitane Botoșani, cu speranța că vom găsi și fondurile necesare realizării lor” a conchis primarul Cătălin Flutur.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Tânăr din Botoșani, pus pe furat din scări de bloc: A fost REȚINUT de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Schimbări la RAR: Toți șoferii trebuie să respecte noile reguli
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024