Ministrul Muncii le-a cerut angajatorilor din sistemul public să explice angajaţilor concret la ce beneficii să nu se mai aştepte, cel puţin pentru următoarele 30 de zile.
Angajaţii din sistemul public și profesorii ce vor lucra în sistem telemuncă îşi vor pierde anumite sporuri, avertizează ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
„Îi rog pe angajatori să comunice angajaţilor care sunt avantajele – că-şi pot continua activitatea – şi care sunt, mai ales pentru sistemul public, repercusiunile cu privire la nivelul salarial. E vorba de sporuri. Unele au legătură cu condiţiile speciale de la locul de muncă şi cu indemnizaţia de hrană”,
Violeta Alexandru, ministrul Muncii
Violeta Alexandru a cerut Inspecţiei Muncii să iasă în teren şi să verifice modul în care – acolo unde telemunca nu este posibilă – este organizat programul angajaţilor, care, potrivit Guvernului, trebuie să fie decalat începând de luni.
„Unde este cazul să ofere explicaţii şi să sprijine angajatorii, să iasă pe teren. Nu avem cum să verificăm dacă se decalează programul şi dacă se respectă regulile, decât dacă ieşim pe teren”,
Violeta Alexandru, ministrul Muncii
Ministrul Muncii a mai cerut şefilor Caselor de Pensii din ţară să facă toate demersurile pentru a elimina cozile şi aglomeraţia din faţa instituţiilor.
De cealaltă parte, dascălii sunt foarte nemulțumiți de anunțul ministrului Muncii, spunând că decizia de a preda în sistem online nu le aparține și că, de fapt, școlile ar fi putut funcționa fără probleme cu elevii în bănci.
”Doamna ministru Violeta Alexandru a afirmat că vom pierde nişte sporuri lucrând la domiciliu. La noi ar fi îndemnizaţia de hrană, care nu ajunge la 200 lei, dar sunt nişte bani in condiţiile în care consumăm curentul electric acasă şi plătim din leafa noastră. Văd că încep cu tăierile salariale, dar nu eu am cerut să lucrez de acasă. Nu eu nu am fost în stare să gestionez cât de cât bine această pandemie. Acum vede domnul Orban că terasele s-au transformat in locuri de petrecere, favorabile răspândirii virusului? Până acum unde a fost? Nu a văzut? Acum vede, la 10 000 de cazuri pe zi? Din ce in ce mai bine! Să nu mă înjuraţi, dar cam aşa a început şi Băsescu când ne-a luat 25% din leafă mult timp, în condiţiile în care şi aşa era foarte mică”,
Florentina Dănilă, prof. înv. primar Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani
Mai mult, profesorii suspicionează calcule ascunse, cum ar fi faptul că școala online ar avea drept scop și eliminarea acestor sporuri.
”Ministresa debitează altă gogomănie. Îi întrece pe toți cei aproape 30 de miniștri care au fost până acum la Educație. Bravo! Dar, vorba unei doamne, nu cumva ne-au trimis în online ca să nu fie nevoiți să ne plătească acel spor mult atacat de PNL? Si dacă ne vor tăia și îndemnizația de hrană, chiar suntem proști și înghițim orice. Nu au ei nicio treabă cu sănătatea elevilor. Dacă asigurau de la început ce au promis, școala putea continua, măcar acolo unde indicele de infectare permite. Dar a venit Președintele si a spus: ”de luni școlile se închid" și gata. Toți au fost cu botul pe labe. Nu mai pot și nu mai vreau să fiu elegantă în exprimare. Ești elegant cu cine merită!”,
Florentina Dănilă, prof. înv. primar Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Evoluție și inovație - Cum modelează tastatura mecanică și laptopul gaming ASUS viitorul tehnologiei
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024