Tânăra baschetbalistă a murit în somn, exact în ziua în care împlinea 18 ani.
Moartea sportivei Alessia Raiciu a adus multă durere în rândul părinților, tuturor apropiaților și celor care au iubit-o.
Astfel, în loc să-și sărbătorească majoratul, familia se pregătește să o conducă pe copilă pe ultimul drum. În urma autopsiei, medicii legiști au descoperit că moartea tinerei ar fi fost cauzată de un edem pulmonar acut.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a vorbit despre cazul dramatic al baschetbalistei care a plecat dintre noi mult prea devreme.
Potrivit autopsiei, decesul a fost cauzat de edem pulmonar acut. Pentru o perspectivă mai clară sunt așteptate și rezultatele de la examenul de anatomo-patologie și cel toxicologic.
Astfel, în cadrul unei intervenții în direct, medicul Ciuhodaru a fost întrebat dacă situația Alessiei poate fi încadrată în categoria morții subite, care apare din ce în ce mai des la tineri, și de asemenea, cum se poate explica cazul acestei tinere, care în mod normal, avea toate analizele medicale la zi, nefiind cunoscută cu probleme de sănătate, cu atât mai mult, unele într-atât de grave.
„Este o moarte suspectă, fără discuție, mai ales și dramatică cu efecte covârșitoare și pentru familie și pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului. Dar pe de altă parte, este clar că va mai trebui să mai așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală.
Pentru că edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem”,
a transmis medicul primar, marți seară.
În continuare, medicul a explicat că rezultatele analizelor așteptate vor fi cu adevărat relevante, urmând a afla incluisv rezultatului testului toxicologic, relevant în astfel de situații. Pe de altă parte, medicul subliniază faptul că moartea subită în rândul sportivilor care duc o viață activă și sănătoasă apare cu o frecvență de trei ori mai mare decât în rândul persoanelor sedentare.
Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, practicarea unui sport, dar și stresul pe care îl implică „ar pune în evidență boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate”, afirmă medicul.
Spre deosebire de România, medicul își amintește că în Italia, încă din 1982, sportivii erau supuși unor analize de sănătate mult mai elaborate decât de fac astăzi în România.
„Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate. Mă uitam că în Italia, în 1982, pentru prevenție îți trebuie educație pentru sănătate, trebuie să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă”,
a transmis medicul la Antena3.
Medicul susține că, în cazul sportivilor, testele genetice sunt esențiale, acestea putând determina afecțiuni care nu ar putea fi descoperite altfel. Din punctul său de vedere, prevenția este cheia evitării acestor drame, arată playtech.ro.
Sub 50 de ani ar trebui atenție mai ales la sportivii de performanță, ar trebui acele teste genetice, pentru că de multe ori în spate este o boală cu determinism genetic.
(Foto: playtech.ro)
PREȚURILE biletelor la meciul din Cupă cu Rapid
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
„Bocitoarele vesele” pe scena Casei Tineretului din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani privind noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024
BLOCADA la Dorohoi: Șoferi „întâmpinați” cu aparatul etilotest
Redacția Botoșăneanul
Oct 30, 2024