În loc să muncească pe 100-150 de lei pe zi, preferă să stea acasă, să încaseze ajutoare sociale și alocațiile copiilor.
Facilități din ce în ce mai multe pentru zilieri, dar beneficiarii de ajutor social se lasă greu convinși să muncească.
Proprietarii de vii caută cu disperare, în această perioadă, oameni dispuși să muncească. Ori cer prea mulți bani, ori nu stau mai mult de două zile, spune un producător din Iași, care caută mână de lucru în Botoșani și Suceava.
"Nu mai vin la muncă deloc. Dacă vin două zile, a treia nu-i mai vezi. Eu am adus de la 30 de kilometri oameni să culeagă fructele și via. Nu vor să muncească. Preferă să stea pe ajutor social. Eu am avut nevoie și la culesul fructelor, pentru că am și câteva hectare cu livezi, dar până la urmă m-am lăsat păgubaș, nu am mai căutat pentru că nu voia nimeni să vină", a spus pentru bzi.ro Radu Garbovanu, producător din Miroslava. Acesta deține 10 hectare cu vită de vie.
Ajutorul social pe care îl iau mulți dintre șomerii care sunt în putere și pot munci este principalul factor al lipsei totale de interes din partea lor când sunt chemați la muncă.
Cât se plătește ziua de muncă?
Zilierii care încă mai vin la muncă cer mai mulți bani pentru că sunt mai puțini și au speculat imediat piața, cerând mai mulți bani. Astfel că o zi la cules de vie poate să coste între 120 și 150 de lei, cu 3 meșe pe zi. Mai puțin nu acceptă nimeni. Iar programul de muncă este de 8 ore pe zi. Potrivit bzi.ro, proprietarii podgoriilor din Iași susțin că, deși le oferă aceste condiții, zilierii nu sunt foarte ușor de convins să vina la muncă. Susțin că pierd ajutorul social dacă se angajează că zilieri. Astfel, viticultorii sunt nevoiți să caute soluții pentru a nu rămâne cu recolta neculeasa.
"Anul acesta e un an bun și, pentru suprafața pe care o avem, sunt necesare 10 persoane la cules. Ne ajută 3 rude, iar restul ajutoarelor am fost nevoiți să le căutăm pe la țara sau prin alte comune din Suceava și Botoșani. I-am adus la Iași, le-am asigurat cazare și le plătim ziua de muncă cu 120 de lei, plus mâncare, 3 meșe, țigări și cafea, apa. Chiar și așa ne-a fost greu să-i găsim. Am ajuns la concluzia că oamenii capabili să muncească preferă să stea pe ajutor social sau pur și simplu să nu facă nimic. Am pus chiar și anunț pe rețelele de socializare, crezând că o să-i găsim mai ușor", susține Ioan Rotaru, viticultor cu 30 de hectare de vită de vie în Tomesti.
Toate acestea se întâmplă pentru ca niciun Guvern nu a avut curajul până acum să taie aceste ajutoare sociale.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr prins cu nereguli la control pe Calea Națională: S-a ales cu dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Poate să vină iarna: Șeful cel nou de la „Drumuri” chemat la raport în ședință – VIDEO
Oana Sava
Oct 31, 2024
Un tânăr din Iași a dat de probleme la Botoșani: Polițiștii i-au reținut permisul
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Artiști botoșăneni premiați la festivalul-concurs al Fanfarelor Țărănești
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024