Plăți nelegale în valoare totală de 29,8 milioane de lei a descoperit Curtea de Conturi a României după un control efectuat la Ministerul Muncii pentru perioada 2018-2019. Banii reprezintă în bună parte indemnizații, stimulente, alocații, ajutoare sociale, ajutoare de încălzire acordate unor persoane care deja încasau venituri și potrivit legii nu mai aveau voie să primească beneficiile de asistență socială încasate.
În perioada vizată ministerul a fost condus de Olguța Vasilescu și apoi de Marius Budăi.
În raportul Curții de Conturi se menționează că au fost identificate plăți efectuate fără respectarea cadrului legal aplicabil, pentru mai multe tipuri de beneficii de asistență socială, astfel:
• indemnizația pentru creșterea copilului, în sumă de 4.447 mii lei, acordată cu nerespectarea cadrului legal, în perioada 2018-2019, deoarece:
- unii dintre titularii acestui drept au realizat venituri din: salarii (755 mii lei), pensii (1.633 mii lei), activități independente și activități agricole (1.661 mii lei) peste limita legală;
- unele persoane au beneficiat pentru același copil, simultan, atât de indemnizație lunară pentru creșterea copilului, cât și de stimulent de inserție, fie titularul dreptului indemnizației, fie celălalt părinte (398 mii lei).
• stimulent de inserție, în sumă de 11.579 mii lei, acordat cu nerespectarea cadrului legal, în perioada 2018-2019, întrucât unii dintre titularii acestui drept nu au obținut în același timp și venituri supuse impozitului, condiție impusă pentru acordarea acestui drept.
• venit minim garantat (VMG 754 mii lei) și alocație pentru susținerea familiei (ASF 1.724 mii lei), întrucât acestea au fost acordate, fără respectarea prevederilor legale, unor persoane care, în perioada 2018-2019:
Auditorii Curții de Conturi au depistat și că unele beneficii de asistență socială au fost acordate ulterior decesului, reprezentând: drepturi pentru persoanele cu dizabilități (193 mii lei), alocație de stat pentru copii, alocație pentru susținerea familiei și venit minim garantat (56 mii lei).
De asemenea, s-a descoperit că unii dintre beneficiarii indemnizației pentru însoțitorul adultului cu handicap vizual grav au încasat de două ori acest drept.
Contactat de Botoșăneanul, actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților nu s-a arătat îngrijorat de datele prezentate, susținând că este o obișnuință să se constate astfel de lucruri și a explicat și de ce.
”După verificări încrucișate se constată, de regulă, că suma de recuperat este de 10% din ceea ce se crede inițial. Și nici asta nu este nimic neobișnuit, Curtea de Conturi constată constant astfel de situații și, de fiecare dată, se procedează la recuperarea sumelor în cauză. Este pur și simplu vorba despre niște timpi necesari resurselor umane și programelor informatice de a se coordona, care pot însemna câteva zile pe lună. Banii se recuperează apoi”,
Marius Budăi, fost ministru al Muncii.
Parlamentarul a adăugat că nu i s-a înmânat raportul de control, dar totuși a arătat cum se poate ajunge la plata unor drepturi necuvenite.
”Vă pot și exemplifica: sunt șomer, dar mă angajez pe data de 27 a lunii, însă sistemul a apucat să îmi genereze plata ajutorului de șomaj pentru luna în cauză, altfel nu ar avea când să le genereze pe toate la nivelul țării, care au o anumită ordine. Apoi, mie mi se rețin banii pentru cele câteva zile cuprinse între 27 și 31”,
Marius Budăi, fost ministru al Muncii.
Deputatul a menționat că își exprimă punctul de vedere doar exclusiv pe baza a ceea ce a publicat mass-media atât timp cât nu i s-a prezentat procesul verbal al Curții de Conturi.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Încălcările din trafic: Locurile unde șoferii sunt surprinși și Poliția e pe fază!
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Bărbat din Teleorman prins BEATla volan pe un drum din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Declarația zilei 5 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 05, 2024