Şi actorii de la Teatrul Mihai Eminescu au fost nevoiţi să respecte legislaţia în vigoare referitoare la diminuarea fondului de salarii din ultimele 2 luni ale acestui an în procent de 15,5%, prin luarea unui concediu fără plată.
Lucru care a dus la o scădere semnificativă a salariilor artiştilor în condiţiile în care aceştia realizează lunar în medie venituri de aproximativ 700 de lei. În aceste condiţii, mulţi dintre actori primesc în ultimele 2 luni de zile ale anului în curs, drepturi băneşti mai mici chiar şi decît echivalentul salariului minim pe economie.
„
Într-o discuţie colectivă cu reprezentanţii sindicatului ai actorilor, a Consiliului de Administraţie am convenit de fapt aşa cum este legea pentru a nu întrerupe activitatea insituţiei cu atît mai mult cu cît noi avem 5 sau chiar 6 premiere pentru partea asta de stagiune, am convenit ca în noiembrie să fie ore, deci nu zile integrale de concediu, ci doar cu ore din programul actorilor, iar în decembrie într-adevăr cîteva zile libere, cele 4 zile libere, dar la sărbători cînd nici nu vine cineva la teatru şi cînd este acea atmosferă sărbătorească şi teatrul va fi doar gazdă pentru manifestări specifice ale unor instituţii”, a declarat
Traian Apetrei, director Teatrul Mihai Eminescu.
Potrivit directorului Teatrului Mihai Eminescu, aceste zile libere nu vor afecta activitatea culturală care va avea continuitate, însă îi va ustura la buzunare pe artişti, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă.
Instituţia culturală cu subordonare la Consiliul Local, are înregistrate pe statele de plată un număr de aproape 90 de persoane, cu un fond lunar de salarii de circa 170.000 de lei.
Concediul fără plată este totodată valabil şi în rîndul salariaţilor de la Filarmonica Botoşani dar şi a Teatrului de păpuşi Vasilache, instituţii care la rîndul lor vor fi nevoite sa diminueze cheltuielile salariale pe ultimele două luni din acest an.
„
Filarmonica are în jur de 90 de angajaţi, însă conducerea acestei instituţii a decis ca angajaţii să se prezinte la serviciu, însă pentru diminuarea fondului salariale, ei vor renunţa la sporul de muncă în condiţii deosebite, lucru care duce la acea diminuare în procent de 15,5%, la fel si salariaţii Teatrului Vasilache, au decis să renunţe la unul dintre sporuri”, a declarat
Anca Dumitrescu, şef serviciu resurse umane din cadrul Primăriei municipiului Botoşani.
Filarmonica cheltuie lunar în jur de 175.000 de lei pentru drepturile financiare ale angajaţilor, în timp ce Teatrul Vasilache are un fond de salarii de aproximativ 56.000 de lei.
Nu scapă de această măsură nici angajaţii instituţiilor culturale subordonate Consiliului Judeţean, respectiv Rapsozii Botoşanilor, Muzeul Judeţean, Bilblioteca Mihai Eminescu, Centrul de Creaţie şi Şcoala Populară de Arte.
Astfel, Centrul de Creaţie are pe statul de plată în jur de 10 salariaţi care au optat pentru 4 zile libere în luna noiembrie şi tot atîtea pentru luna decembrie.
„
Am aplicat legea, salariaţii s-au conformat şi au acceptat diminuările salariale pentru ultimele 2 luni de zile, sunt acte doveditoare şi nu au fost înregistrate probleme, noi nu avem un fond de salarii prea consistent, întrucît în medie un referent de exemplu are un venit lunar de circa 1.000 de lei, în timp ce un economist ajunge la aproximativ 1.400 de lei”, a afirmat şi
Ion Ilie, directorul Centrului de Creaţie.
Gabriela ERDIC