Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de act normativ, după ce beneficiile prevăzute pentru starea de alertă au încetat să se mai aplice.
Este vorba despre personalul medical cu atribuții legate de recoltarea probelor sau tratamentul bolnavilor de COVID-19 care va beneficia, în curând, de un alt spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.
Proiectul de HG urmărește corelarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase acordat în baza Legii-cadru nr. 153/2017, ce se regăsește în HG 153/2018, cu prevederile actelor normative corespunzătoare contextului epidemiologic actual, în condițiile în care nu mai discutăm de o situație pandemică a COVID-19 și nici nu mai sunt aplicabile prevederile legate de starea de alertă, precizează Avocatnet.ro.
Astfel, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 va primi un spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase într-un procent cuprins între 55% și 85% din salariul de bază.
În prezent, se prevede că același personal menționat mai sus trebuie să primească un spor de la 75% la 85% din salariul de bază, cu excepția personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță publice pentru care mărimea sporului este de 80%, pe durata stării de urgență și de alertă, precum și pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării acestora.
În condițiile în care starea de alertă s-a încheiat pe 8 martie, iar pe 9 mai s-au împlinit cele 60 de zile cât timp se mai putea acorda, sporul pentru cei care prestează activități medicale legate de COVID-19 nu se mai poate conferi. După oficializarea proiectului de HG pregătit de MS, sporul va putea fi acordat din nou, doar ca va avea un prag minim mai mic.
Atenție! Proiectul de HG nu se aplică momentan. El trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
O comună din Botoșani nu are drumurile asfaltate, dar are piste pentru biciclete
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Doi titulari ai FCSB în pericol să rateze meciul cu FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Două medicamente de bază ar putea dispărea din farmacii
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024