Plenul Consiliului Județean Botoșani a bifat joi încă o ședință secretă. Cu excepția celei din ianuarie și a celor în care consilierii desemnați după alegerile din toamnă au depus jurământul, toate celelalte au fost organizate în sistem de audioconferință de la începutul pandemiei.
Adică doar șefii din CJ și consilierii se pot conecta, fără ca altcineva din exterior să poată urmări întrunirea.
Articolul 138 din Codul Administrativ stipulează fără echivoc că ”ședințele consiliului local sunt publice”, iar la secțiunea dedicată Consiliului Județean din acest act normativ se precizează foarte clar că dispozițiile art. 138 se aplică în mod corespunzător și la CJ.
Cu toate acestea, de 12 luni legea este încălcată flagrant de conducătorii CJ. Costică Macaleți a organizat ședințele în circuit închis, fără ca jurnaliștii sau votanții să aibă acces la acestea, practică pe care o continuă și Doina Federovici.
Social-democrata a bifat săptămâna aceasta a patra lună de mandat în care invocă același pretext – este nevoie de o achiziție publică, iar CJ funcționează pe un buget deja aprobat care nu are prevăzute sume de achiziții pentru transmisii online - cu toate că există programe informatice prin care ședințele CJ se pot transmite gratuit online, lucru care de altfel la Primăria Botoșani se realizează de un an.
Mai mult, Consiliul Județean Botoșani nu a făcut vreodată publice nici măcar înregistrările audio ale ședințelor, lucru care vine să confirme faptul că, pur și simplu, nu se dorește ca botoșănenii să afle ce fac aleșii lor pentru banii pe care îi încasează de la bugetul de stat.
Ca atare, Botoșăneanul a solicitat vineri la cabinetul președintelui CJ și apoi Doinei Federovici o înregistrare a ultimei ședințe a CJ.
Nu ni s-a dat, motivul fiind acela că, ”nu am primit-o de la STS” (Serviciul de Telecomunicații Speciale – n.r.).
”Am vorbit cu secretarul general al județului acum și mi-a spus foarte clar: până a plecat dumnealui de la serviciu nu venise înregistrarea. Punct. În momentul în care am înregistrarea, vă dau înregistrarea, nu am absolut nimic de ascuns. Eu nu fac acolo în CJ jocurile absolut nimănui și nici nu vreau să creadă cineva că, Doamne ferește, ascund informații sau nu știu ce. Suntem într-o ecuație mai deosebită cu ședințele astea, o să ieșim din ea. Cât de repede trebuie să ieșim”,
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
Problema organizării unor ședințe secrete față de presă și publicul larg a fost abordată tocmai la ultima ședință a CJ, iar Botoșăneanul a intrat în posesia unei înregistrări în care unul dintre consilieri solicită ca legea să fie respectată, iar ședințele să redevină publice, așa cum au fost dintotdeauna.
Culmea este că respectiva întrebare a fost de fapt o revenire la una similară, din urmă cu trei luni, soldată însă cu același rezultat: ședințele tot secrete au rămas.
”La începutul mandatului consilierii PNL au atras atenția că ședințele de plen de la CJ se țin în ilegalitate, că nu sunt publice așa cum spune legea. Am înțeles atunci că sunteți la începutul mandatului și că veți regla acest aspect pe parcurs, dar au trecut trei luni și tot în ilegalitate lucrăm, tot pe ascuns, cu o lipsă totală de transparență, ceea ce e în neregulă. Poate dvs. vă convine acest lucru pentru că vă dă posibilitatea să transmiteți mass-media informații trunchiate, prin comunicate de presă în avantajul dvs. Nu este corect! Și sper că veți găsi o modalitate de a asigura accesul publicului sau măcar al presei la ședințele ordinare ale CJ Botoșani”,
Gabriel Alexandru, consilier județean PNL.
Acesta i-a transmit șefei CJ că este conștient că are posibilitatea de a organiza ședințe publice ”ca să nu fim nevoiți să recurgem la constrângeri, forme de protest”, cerând totodată intrarea în legalitate.
Șefa CJ a catalogat drept ”declarație politică” solicitarea consilierului de a se respecta Codul Administrativ, care prevede că ședințele CJ-ului sunt publice.
”În acest moment Consiliul Județean funcționează, ca de altfel toate instituțiile din România, pe cota de buget de 1/12. Cu toate acestea, noi am avut discuția cu direcția de achiziții și direcția de finanțe, am găsit suma necesară și în acest moment suntem în interiorul achiziției pentru laptopuri astfel încât fiecare consilier județean care intră în ședința de Consiliu să aibă această posibilitate de video ședință, nu de audioconferință”,
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
Șefa CJ a adăugat că își dorește ca toate ședințele de CJ să fie ”față în față”, doar că la ședința din ianuarie care s-a desfășurat la Palatul Administrativ ar fi participat prea multe persoane și nu a dorit să fie acuzată de încălcarea normelor anti Covd.
Culmea este că tocmai Doina Federovici este cea care poate convoca ședințe în sistem fizic, lucru care este perfect legal în actuala situație epidemiologică, bineînțeles cu respectarea normelor Covid, iar la bugetul pe care îl gestionează CJ ar putea închiria absolut orice sală din Botoșani, ca să nu mai amintim de sumedenia de instituții pe care le are în subordine și care ar putea găzdui gratuit astfel de ședințe.
Numai că este necesar ca șefii CJ chiar să își dorească să organizeze ședințe publice, nu doar la modul declarativ.
Trebuie menționat că pe site-ul CJ-ului se încarcă niște procese verbale ale ședințelor, însă într-un stil telegrafic și la o distanță considerabilă de ziua ședinței. De exemplu, procesul verbal al ședinței ordinare din 28 ianuarie nu a fost postat pe pagina web a Consiliului Județean nici până în ziua de astăzi, iar acest lucru trebuie făcut indiferent dacă ședințele se desfășoară, audio, video sau fizic.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024